×
Co vás zajímá?

K jaru patří květy tulipánů, narcisek a modřenců

Nebesky modré či bílé modřence, barevné krokusy, něžné sněženky a bledule, elegantní tulipány, narcisy, hyacinty omamných vůní. Některé cibuloviny stačí jednou vysadit a krásou svých květů vás budou těšit třeba i několik dalších jarních obdobích. Jejich pěstování je velmi snadné a efekt ohromující. Vysazují se na sklonku léta a v průběhu října.

Cibuloviny, ať už nízké či vyšší, mohou lemovat cestičky, nebo dokonce vyrůstat ve spárách dlažby, velmi působivé jsou i volně rašící z trávníku, který je na jaře svěže zelený a ještě jej není třeba sekat. Jsou ideální podvýsadbou pod stromy a keře, zvláště pod listnaté, které na jaře před olistěním propouštějí dostatek světla. Působivé kompozice můžete však vytvořit i v květináčích a truhlících, které vnesou jaro na balkon, terasu či do interiéru.

Základem úspěchu pěstování cibulovin je dobrá půda. Je-li půda nepropustná a těžká, je třeba pro cibulku vyhloubit prostornou a hlubokou jamku a na dno vložit drenáž – písek či drobný štěrk smíšený se zeminou. K vyhloubení jamky je skvělým pomocníkem sázeč. Cibulovinám většinou vyhovuje výživná a propustná půda. Vylepšit lze vyzrálým kompostem či kravským hnojem (prodává se i granulovaný).

K nejoblíbenějším cibulovinám patří bezesporu tulipány, vyšlechtěné do stovek barevných odstínů, tvarů květů a odlišných výšek, kvetoucí od dubna až do června. Nejlépe působí ve skupinkách přibližně po 20 kusech, které by měly růst nejméně 10 cm od sebe. Před výsadbou záhon hluboce zryjte a sázejte tak, aby hloubka jamky trojnásobně převyšovala výšku cibule.

V pozdním jaru a v létě přebírají štafetu vznešené lilie. Podobně jako tulipány je vhodné vysadit je nejdéle do konce října. Sázejte je tak, aby špičku cibule kryla nejméně 10 cm vysoká vrstva zeminy.

Modřence jsou pěstitelsky nenáročné rostliny, které v zemi přečkají i zimu. Pro cibulky volíme slunečné stanoviště, snesou i polostín, s propustnou, sušší půdou, která je zásobena živinami a má neutrální pH. 

Stejně jako modřence, narcisy patří k pěstitelsky nenáročným rostlinám. Rostlinám se dobře daří v propustné, nepřemokřené půdě a na slunném stanovišti. Hloubka výsadby by měla být 15–20 cm.

Čerstvě vysazené cibuloviny přikryjeme na zimu chvojím, slámou či listím. Spadané listí neodstraňujte ani ze stávajících porostů cibulovin, protože tvoří přirozenou zimní ochranu.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se