×
Co vás zajímá?

Podobá se křenu, chutná jako pastinák, připravuje se jako chřest, navíc se dá pěstovat jako ozimá zelenina - černý kořen

Hadí mord španělský, neboli černý kořen (Scorzonera hispanica), je velmi užitečná zelenina. Jak je patrné již z názvu, do zbytku Evropy se rozšířil právě ze Španělska, podle pověstí byl až do 16. století užíván proti dýmějovému moru. Dříve se také věřilo, že když jej člověk vloží do úst hada, tak zemře. V České republice se pěstuje poměrně málo, což je škoda, má totiž zajímavou chuť a je lehce stravitelný.

Černý kořen je vytrvalou rostlinou, která vytváří v 1. roce přímý, válcovitý, 30–40 cm dlouhý kořen s černou pokožkou a bílou dužninou. Květy se vytváří až ve 2. roce. Kvete sytě žlutými úbory čokoládové vůně. Lodyhy dorůstají výšky až 120 cm. Černému kořenu se bude dařit prakticky ve všech oblastech, není nijak náročný na klimatické podmínky.

Stanoviště vyberte v polostínu. Půdu je třeba hluboko propracovat. Vyhovovat mu bude hlinitá zem, bez kamenů. Vyloženě nesnáší půdy kyselé a také přímé hnojení chlévským hnojem a přihnojování dusíkatými hnojivy. Tehdy mohou být kořeny hořké a dužnina houbovitá, příliš byste si tedy nepochutnali. Tam, kde hadí mord pěstujete, nemá spodní hladina vody přesahovat 80 cm. Vysoké výnosy však zajistí stálá půdní vlhkost. Rostliny jsou plně mrazuvzdorné, podobně jako například pastinák.

Semena vysévejte do řádků vzdálených 30–40 cm od sebe do hloubky 2–3 cm. Má dlouhou vegetační dobu, vyplatí se tedy časný jarní výsev. Když rostlinky vzejdou, vyjednoťte je na vzdálenost 8–10 cm. Sklizeň probíhá v průběhu měsíce října. V prvním roce nečekejte velkou úrodu, kořen dorůstá pouze okolo 30 cm, je lepší vydržet alespoň ještě jeden rok. Chcete-li ho pěstovat jako ozimou zeleninu, semena vysejte začátkem srpna pro sklizeň během jara příštího roku. Při sklizni dávejte pozor, abyste velmi křehké kořeny nepolámali. Z kořenů po poranění vytéká bílá šťáva obsahující inulin. Právě pro tuto látku je černý kořen ideální zeleninou pro nemocné cukrovkou.

Na zimu uložte kořeny do vlhkého písku, případně zaryjte v pařeništi, protože poměrně rychle vysychají. Při vysoké vzdušné vlhkosti budou kořeny vhodné ke konzumaci až do pozdního jara.

Hadí mord má příznivé účinky na lidský organismus – obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E, z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Obsahuje i allantoiny, které podporují léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. Je vhodnou zeleninou pro diabetiky, ideální je při redukčních dietách a také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomůže i při dně, revmatických chorobách a jako sedativum působí pozitivně na nervovou soustavu.

Před konzumací musíte hadí mord pečlivě omýt a zbavit černého povrchu, včetně latexu, který z něj vytéká. Někdy se doporučuje ho 20–25 minut povařit a pak oloupat. Namočením celého očištěného kořene do okyselené vody zabráníte jeho zhnědnutí. Lze jej připravovat jako chřest, výborný je i konzervovaný ve slaném nálevu. Hodí se také syrový do zeleninových salátů. 

Náš tip

Pro zimní uskladnění můžete kořeny, před uložením do vlhkého písku, svázat do svazků a zabalit fólií, nebudou tolik vysychat.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se