×
Co vás zajímá?

Pěstujeme jarní cibuloviny

Přidat k oblíbeným

Jarní cibuloviny patří k velice oblíbeným květinám. Pokud si vhodně vyberete, mohou vám kvést od konce ledna až do začátku června. Pěstování je nenáročné a jednoduché. Cibulky či hlízy se většinou vysazují pospolu a vytváří pak krásnou celistvou dekorativní plochu. Mezi žádané jarní cibuloviny patří například begónie, gladioly, nebo frézie. Poradíme vám, jak jakými druhy jarních cibulovin si snadno můžete zpestřit vaší zahrádku.

Frézie

Rostlina je výjimečně krásná něžná a voňavá, často používaná na řez, zejména do svatebních kytic. Pochází z jižní Afriky, ale pěstovat se dá i u nás, jako pokojová rostlina, na balkonech, ve sklenících, v zimních zahradách a případně i venku na zahradě. Můžete si vybrat cibule frézií v široké barevné škále od bílé až po fialovou nebo můžete zvolit směs barev.

Begónie

Další kráskou, kterou můžete s úspěchem pěstovat jako pokojovou i jako zahradní květinu je begónie. Begónie je původem z tropů a subtropů a byla oblíbenou květinou již našich babiček. Nyní se opět vrací na zasloužené místo do stinných výsadeb našich zahrad. Bohatě kvetoucí begonie dovedou rozzářit tmavší plochy, na kterých je s jinými květinami problém. V poslední době se velké oblibě těší begonie převislá, což je bohatě kvetoucí popínavka, která svou záplavou růžových květů zkrášlí nejeden balkon či altán.

Gladioly

Mečíky si lidé zdobily své příbytky již ve starém Římě. Jsou velice oblíbenou dekorativní květinou a používají se hlavně k řezu a do váz. Bylo vyšlechtěno přes 200 různých odrůd. Gladiolám sluší nejlépe červená. Růžové i fialové odrůdy jsou také běžné, stejně jako bílé, lososové a oranžové. Většinou se požívá přirozená směs několika barev a odstínů. Uchvacující jsou také světle zelenkavé květy.

Kala

Kala, známá též jako kornoutice či ďáblík, je původem z jižní Afriky. Jedná se o velmi jedinečnou rostlinu, která je na pěstování nenáročná. Lze ji pěstovat na okrasném záhoně nebo také v květináči v interiéru. Rostlina má ráda světlé stanoviště a vlhkou půdu. Skvěle se hodí také k řezu do vázy či do květinových vazeb. Kala je s oblibou využívána do svatebních a slavnostních vazeb.

Sasanka

Je známo přes 150 druhů této okrasné cibuloviny, z nichž se některé hodí do skalek a jiné do trvalkového záhonu. Ke svému zdárnému růstu vyžaduje stálou zálivku a půdu bohatou na živiny. Za to se vám některé odrůdy odvděčí květy i na podzim. Hodí se také k řezu do vázy, kde vydrží i 10 dní.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se