×
Co vás zajímá?

Pepino - pohledný keřík, který bude plodit třeba i na balkóně

Pepino je atraktivní rostlina se spoustou žíhaných plodů, vypadající jako malé melouny, ale melouny to nejsou.

Pepino (Solanum muricatum) je pohledný bylinný keřík, dosahující výšky až 80 cm, pocházející z Peru. Dnes se pěstuje především na Novém Zélandu, v Bolívii a Ekvádoru. Má vzpřímený vzrůst, se zřetelně žilkovanými kopinatými listy. Květy jsou bílo-fialové, vzhledem podobné květům brambor. Plodem je bobule vejčitého až oválného tvaru, zpočátku zelená s fialovými pruhy. Při dozrávání se barva mění do žluté až oranžové, přičemž fialové pruhy vytrvávají. Plody mohou vážit až půl kilogramu. Po dozrání je dužnina plodů šťavnatá, velmi intenzivně voní a navíc je bohatá na vitamíny, obsahuje nejvíce vitamínu C.

Přes léto pepino pěstujeme ve velkém květináči na balkoně nebo na zahradě, ideální jsou závěsné květináče, kde později vyniknou zlatožluté plody. Nejvhodnější je světlé stanoviště. Důležitá je pravidelná zálivka, substrát musí být stále stejnoměrně vlhký. Vyžaduje humózní, půdy a pravidelné přihnojování 1x za 14 dní, hnojivy, která mají nižší obsah dusíku a vyšší obsah fosforu. Plody se sklízí v plné zralosti. V zimním období rostlinu uchovávejte na světlém místě s teplotou 5–15 °C, při minimální zálivce a bez hnojení. V únoru je možné dle potřeby provést hluboký řez. Na jaře pepino přesadíme do většího květináče a po 15. květnu ho můžete umístit ven. Pozor dáváme však na přímé slunce během prvních dnů, než si rostlina přivykne!

Chuť pepina je většinou přirovnávána k chuti cukrového melounu, najdou se ale i tací, kteří tvrdí, že chutnají jako velmi zralé hrušky. Plody konzumujeme v čerstvém stavu, po rozříznutí plodu se dužnina vyjídá lžičkou nebo se rozkrájí na dílky. Jsou výtečné samotné i jako součást ovocných salátů, koktejlů, zmrzlinových a jiných dezertů, dají se využít i na přípravu osvěžujících, sladko-slaných dezertů, kdy se kousky dužiny obalí sušenou šunkou.

Ze škůdců se nejčastěji objevují mšice, molice nebo svilušky. Při jejich výskytu je rostliny vhodné ošetřit insekticidem, nebo přípravkem na bázi olejů, řepkového nebo pongamového, který je účinný rovněž a je zdravotně zcela nezávadný (nemá téměř žádnou ochrannou lhůtu).

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se