×
Co vás zajímá?

Jak na přezimování muškátů?

Je vám líto vyhodit muškáty, které přes léto tak krásně kvetly? Nevyhazujte je. Máte-li prostory vhodné k jejich přezimování, máte z poloviny vyhráno a my vám poradíme, jak se o ně přes zimu správně postarat.

Původní divoké pelargonie v přírodě vždy skoro vyschnou, případně se zatáhnou pod zem a počkají si na nové světlo a vodu. Musíte takové podmínky rostlinám uměle vytvořit a přezimováním jim připomenout, že je čas k odpočinku. Rad pro úspěšné přezimování bylo popsáno mnoho, nač tedy nesmíte zapomenout?

Začít s přípravou na přezimování je potřeba již na podzim. V měsíci září omezte zálivku, koncem září stačí jedno zalití za týden. Ukončete přihnojování, aby muškáty dále nenasazovaly květy, ukončily svůj růst a dobře vyzrály. Pokud budou hrozit mrazíky, rostlinu seřízněte na jednu třetinu její velikosti a preventivně rostliny postříkejte proti plísním a škůdcům. Poté rostliny přemístěte do skleníku či do místnosti nebo přímo na okno, kde je dostatek světla a teplota od 5 °C do 10 °C. Optimální je však teplota od 6 do 8 °C. Nemají-li rostliny dostatek světla, výhony se vytáhnou a v horším případě může dojít i k úhynu rostlin.

Kromě správného uložení muškátů je také třeba sledovat zdravotní stav rostlin. Průběžně odstraňujte odumřelé listy a květy, aby se na nich netvořily zárodky plísní, případně nelíhli škůdci – pečlivost je na místě, aby vaše péče nebyla zbytečná. Výborným pomocníkem pro kontrolu výskytu hmyzu je rozvěšení žlutých lepových desek.

Zálivka musí být přiměřená teplotě. Muškáty zalévejte zhruba jednou týdně jen tolik, aby zemina nepřeschla.

Náš tip

Před seříznutím muškátů a odlomením květů, vložte do truhlíku jmenovku, abyste na jaře věděli, o jaký druh a barvu se jedná 

Na konci února poprvé pelargonie přihnojte a do konce března zvyšujte zálivku na jednou týdně. V dubnu již začněte pravidelně přihnojovat jednou týdně.

Nové výhony, které narostly, zakraťte. Ze vzniklých řízků si můžete vypěstovat nové sazenice. 

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se