×
Co vás zajímá?

Nenáročný kadeřávek je plný vitamínů a přežije i mrazíky

Kadeřávek je pěstitelsky nenáročnou zeleninu, která vydrží i mrazy. Díky tomu si můžete dopřát dávku vitamínů i přes zimu. Přidávat ho lze do polévek, salátů i smoothie, jako přílohu, do rizota, těstovin i zeleninových směsí.

Kadeřávku se bude dařit v propustných půdách, ideálně středně těžkých, nebo i těžkých, které jsou dobře vyhnojené a zásadité, takže před zasazením nebo před setbou je dobré povrch půdy posypat vápencem.

Je zeleninou bohatou na vitamíny, včetně celého komplexu B, C, provitamin A, na minerální látky (fosfor, vápník a draslík), antioxidanty, vlákninu a samozřejmě kyselinu listovou. Obsahuje také isothiocyanáty - látky, které mohou přispět k prevenci rakoviny. Skvěle chutná, podporuje metabolismus a působí protizánětlivě. Navíc pomáhá ke správné funkci střevní mikroflóry, snižuje cholesterol, posiluje sliznice v těle, snižuje stres, zpomaluje proces stárnutí a posiluje srdce.

Přibližně od poloviny zimy se odřezávají listy pravého kadeřávku – nejprve se vykrojí střed rostliny, aby se podpořil růst čerstvých výhonů. Kadeřávek sibiřský se sklízí průběžně od konce zimy nebo až se sklidí kadeřávek pravý. Listy začněte odřezávat od spodu, nejchutnější jsou až po příchodu mrazů. V ledničce se může skladovat až týden. Pokud chcete prodloužit jeho trvanlivost, doporučujeme ho uchovávat v sáčku. Nezapomínejte před uskladněním listy důkladně očistit a oprat.

Listy jsou křehké, křupavé, šťavnaté se specifickou chutí. Hodí se pro přípravu polévek, pyré, příloh, ale i syrový například do salátů. Používáme měkké zelené části, tuhý řapík a bílá žebra odstraňujte. Listy stačí povařit při tepelné úpravě zhruba 10–15 minut v mírně osolené vodě nebo 20 minut v páře, pak se scedí a nadrobno nasekají. Použít je lze i jako alternativu místo zelí coby přílohu k masu nebo jimi nahradit špenát.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se