×
Co vás zajímá?

Nejen květiny mohou být ozdobou zahrady, zkuste to se zeleninou

V dnešní době, kdy jsou vyšlechtěny nespočetné barevné i tvarové kultivary různých druhů zelenin, nemusí vaši zahradu zdobit jen květiny. Zajímavé odrůdy zeleniny se jako dekorace využívaly už v renesančních zahradách. Zkuste to s nimi v příští sezóně také.

Mangold

Záhony se zajímavým vzhledem probarví odrůdy se stonky bílými, žlutými, sytě zelenými, temně nebo svítivě červenými. Často se používá jako náhražka špenátu. Pěstitelsky se jedná o nenáročnou zeleninu. Vyzkoušet můžete třeba odrůdy White Silver, Rhubarb Chard či Bright Yellow.

Artyčok

Nejen dobře chutná, ale jde i o pěknou rostlinu se zajímavým vzhledem podobným bodláku. V semenářských obchodech seženete odrůdu zelenou a fialovou, které vhodně doplní třeba květinové záhony.

Kapusta

Okrasné kapusty nahradí i květiny a seženete je v mnoha varietách. Velmi působivé jsou ty s temně fialovou a čistě bílou kresbou. Jsou sice také jedlé, ale chutí ani velikostí úrody se s těmi klasickými nemohou srovnávat. Do záhonů nebo nádob se vysazují na podzim. Menší přízemní mrazík jim nevadí, naopak jim dodá na zajímavosti, teploty více pod nulou je však už mohou spálit.

Květák

Klasické bílé květáky jako Beta, Ingloory nebo Brilant zajisté znáte. Ozdobou zahrady se stanou vyšlechtěné odrůdy, například hráškově zelená Veronica F1 se zašpičatělými růžičkami, anebo květáky v pestrých barvách, např. fialové.

Rajčata

Stále nové a nové odrůdy rajčat jak různých barev, tak velikostí plodů se objevují každým rokem v nabídce obchodů. Chutnají nejlépe čerstvá. Ty ze skupiny masitých, jsou pak vhodná pro tepelné zpracování, protože vytvářejí velké množství dužniny a obsahují méně vody. U mnohých z nich můžete být na pochybách, zda-li nejsou hezčí pouze jako dekorace. Např. masité odrůdy Beefmaster nebo třeba Indigo Blue Beauty. Odrůdy Indigo Red či Zelená zebra nejen že dobře vypadají, ale také chutnají.

Chilli papričky

Papriky se zpočátku pěstovali jen jako okrasná rostlina, později se však začaly používat jako koření a následně jako zelenina. Dnes je nabídka paprik na trhu velmi široká. Chilli papričky se liší nejen svou pálivostí, ale i krásnými barvami.

Barevné patizony

Barevně zajímavými odrůdami jsou např. Sunny Delig se žlutou slupkou nebo tmavě zelenou Greendisc F1. Pro dlouhodobé skladování musíte nechat plody dobře vyzrát. Lze z nich připravit výborné pomazánky nebo zeleninové omáčky.

Lagenárie

Tato popínavá liána s krásnými bílými květy je i výbornou zeleninou. Plody dozrávají během podzimu a musí se konzumovat mladé. Ty starší jsou vhodné na různé dekorace.

Lilky

Jsou vyšlechtěny odrůdy s plody kulovitými, dlouze protáhlými nebo vejčitými v barvě světle fialové nebo také čistě bílé, klasický je podlouhlý, temně fialové barvy. Plody poslouží také jako surovina na pomazánku nebo ho lze naplnit a zapéct v troubě.

Ačokča

Popínavá liána, která se často pěstuje jako zajímavá bujně rostoucí letnička vhodná do nádob. Její plody připomínají světle zelené papričky, chuť je někde mezi okurkou, paprikou a hráškem.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se