×
Co vás zajímá?

Citrusy v květináči - jak je pěstovat?

Máte-li rádi středomořskou atmosféru, citrusy pěstované v nádobách by vám doma neměli chybět. Jsou okouzlující, stálezelené a krásné po celý rok, nejvíce pak v době květu a obsypané plody.

Pokud s pěstováním citrusů začínáte, je nejlepší zvolit citroníky. Semenáče kvetou a plodí až po 15–20 letech, pro docílení časného kvetení je lepší pěstovat roubované nebo řízkované rostliny, které již plodily. Přibližně v únoru se rostliny probouzejí ze „zimního spánku“ – pučí nové listy, výhony, na vyzrálých větvích se objevují poupata. Teplotu musíme držet na úrovni 16 °C až do doby, než budou tvořící se plůdky veliké asi centimetr. Z květů by se při vyšších teplotách plody nevyvíjely a malé by opadávaly. Pokud se povede dovést rostlinu poprvé k plodům, je skoro vyhráno.

Staráte-li se dobře o citrus, můžete se setkat s tím, že na keříčku jsou současně květy, malé plůdky, zelené i zrající plody. Některé odrůdy dozrávají osm měsíců od květu, jiné za rok, ale mohou zrát i delší dobu.

Citrusům v létě svědčí letnění, můžete je umístit venku na polostinné místo nebo za jižním či západním oknem. V letním období citrusy hnojte intenzivně, jednou týdně, v zimě jen jednou za měsíc. Vhodné je speciální hnojivo, které neobsahuje vápník a má příznivé složení. Se zálivkou je to podobné, v létě často, v chladném období stačí držet bal jen mírně vlhký. Mnoho vody v zimním období klidu může rostlinu i zahubit. Na podzim citrusy přeneste do chladné části bytu, haly či chodby, kde se teplota pohybuje okolo 5–15 °C. Při zimování potřebují rostliny dostatek světla, protože jsou stálezelené. Rostlinám dopřejte odpovídající zimní klid, podle druhu a odrůdy. Střídání teplot v létě a v zimě musíte dodržet, jinak se ani u kvetoucích rostlin úrody nedočkáte.

Díky suchému vzduchu v bytech, se můžou na citrusech objevovat různí škůdci. Ať už svilušky, které vytvářejí stříbřité skvrnky na listech až pavučinky okolo mladých výhonů, puklice (drobné hnědé krunýřky na kmínku, větvičkách i listech), mšice a vlnatky (skrývá se pod voskovou vatičkou). Pravidelná kontrola, rosení a sprchování rostlin, případně včasný zásah proti nezvaným škůdcům při prvním výskytu, zabrání jejich invazi a následnému napadení listů houbami – černěmi.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se