×
Co vás zajímá?

Vypěstujte si vlastní čajové lístky

Již tisíce let před naším letopočtem popíjeli lidé v Orientu nálev z lístků čajovníku. Odedávna mu byly připisovány blahodárné účinky na zdraví a povzbuzující vlastnosti. V našich podmínkách ho lze pěstovat pouze jako pokojovou rostlinu, která občas poskytne i lístky na přípravu vlastního, čerstvého čaje, jinak se pěstuje v tropických a subtropických oblastech Asie.

Původ této rostliny je vcelku jasný již z názvu, pochází z Číny (jihovýchodní Asie), odkud se začala šířit do dalších oblastí světa. Ve své domovině dorůstá až do výšky 20 metrů, lze jej však pěstovat i v květináči, ve kterém nebude vyšší než cca 2 m. Čajovník čínský (Camellia chinensis) je keř s lesklými, tmavozelenými lístky, který na jaře a často znovu na sklonku léta rozkvétá půvabnými, bílými květy.

Před výsevem semenům narušte obal a jeden až dva dny je máčíme ve vlažné vodě. Na typu půdy v podstatě nezáleží, měla by mít však nejlépe nižší obsah vápníku, dařit se mu bude v rašelině. Při větším množství vápníku v půdě rostliny uhynou, proto je potřeba dávat pozor i na hnojení. Nádobu překryjte igelitem, případně umístěte do pokojového skleníčku, máte-li ho. Teplota klíčení je ideální mezi 20–25 °C, stanoviště světlé, ale ne s dopadem přímých slunečních paprsků. Rostlinkám svědčí odpařovače, misky s vodou, pokojové fontánky v bezprostřední blízkosti apod., mají totiž rády vyšší vzdušnou vlhkost. Vzešlé sazeničky přesazujte do hlubších květináčů. Zaléváme pravidelně, půda by měla být stále vlhká, pozor však na přemokření. Nezaléváme vodou tvrdou, s vysokým obsahem vápníku.

Dosáhnou-li rostlinky výšky kolem 12 cm, zaštipujte je, aby se větvily a vytvořily tak košaté keříky. V letním období můžete čajovník umístit na terasu, balkón či zahradu. Při pěstování doma opylování provádějte vatou či štětečkem. Jelikož je čajovník stálezelený a ani v zimě neopadává, je potřeba mu dopřát co nejvíce světla. Umístěn může být v teplém pokoji, kde jsou nároky na světlo a zálivku o to větší, nebo i na chladnějším místě, kde však teplota nesmí klesnout pod 10 °C. Sklízet lze pravidelně po dvou až třech letech růstu, na začátku a na sklonku léta, obvykle vždy 2–3 koncové lístky na každé větvičce. Přibližně jednou za dva roky ho přesaďte do rozměrnější nádoby.

Zelený čaj má příznivější účinky na organizmus nežli černý, neboť u něj nedochází k fermentaci, která značnou část cenných látek znehodnocuje. Obsahuje vitamíny B, C či E, minerály jako draslík či vápník, ale také třísloviny, theanin, kofein a další účinné látky. Díky polyfenolům, látkám se silnými antioxidačmími vlastnostmi, může působit jako určitá prevence proti různým druhům rakoviny i srdečních onemocnění, prospěšný je i při nachlazení. Je účinný při snižování krevního tlaku, podporuje pružnost cév a kapilár, obsahuje fluorid působící proti tvorbě zubního kazu, celkově prodlužuje dlouhověkost a udržuje vitalitu (podle čínské medicíny), může ulevit při astmatu, prospívá trávení. Vzhledem k obsahu kofeinu to s jeho konzumací nepřehánějte, což platí především pro lidi se srdečním onemocněním a těhotné a kojící ženy.

Tag: Rostliny
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se