×
Co vás zajímá?

Tuřín - v minulosti zaháněl hlad, dnes je ideální při redukčních dietách

Zelenina jako každá jiná, stěží bychom dnes však hledali někoho, kdo do svého jídelníčku běžně tuřín (Brassica napus var. napobrassica), známý také pod názvem kolník, zařazuje. První zmínka o tuřínu pochází z roku 1620, v následujících staletích se rozšířil do Evropy. Jedná se o tradiční kořenovou zeleninou Angličanů a najdeme ho téměř v každé jejich kuchařce. Tuřín býval základní surovinou pro pokrmy chudiny, které byly syté, avšak velmi prosté. Je plodinou, která vydrží i tvrdé mrazy, a zachránil od hladu mnoho generací. Je blízkým příbuzným vodnice, oproti ní má však větší bulvy, jejichž větší část vyčnívá nad zem. Chuť je nasládlá, jemně peprná. Tuřín má oproti vodnici také ojíněné listy a lysé lodyhy.

Držíte dietu? Tuřín obsahuje malé množství kalorií, pouze 27 kcal na 100 g. Z 92 % je tvořen vodou, a i díky vysokému obsahu vlákniny (1,8 %), je často doporučován pro redukční diety. Toužíte-li po štíhlé figuře, měl by být součástí vašeho jídelníčku – zasytí, a přitom nezatíží zbytečnými kaloriemi. V sušině jsou obsaženy bílkoviny, tuky, vitamín C, draslík, sodík, karoten a velké množství vápníku.

Tuřín se využívá i v léčitelství. Je dobrý při problémech se zažívacím ústrojím, zvyšuje peristaltiku střev, protože obsahuje velké množství vlákniny, působí rovněž proti kožním onemocněním, čistí krev a je vhodným pomocníkem při léčbě plicní a kostní tuberkulózy. Pozor na konzumaci máte-li akutní zánět jater, žlučníku či žlučníkové kameny.

Tuřín můžeme konzumovat vařený v polévkách, omáčkách, nebo přílohách, mladé bulvy dobře chutnají i syrové. Výživnější než bulvy, jsou možná listy tuřínu. Ty obsahují téměř dvakrát tolik proteinů a vlákniny než kořen, ale méně sacharidů, významná je koncentrace vitaminů a minerálů, především vápníku, provitaminu A (betakarotenu), vitaminu C, kyseliny listové a železa. Čerstvé listy lze zamíchat do chutného salátu, popřípadě vařit stejně jako špenátové listy a připravit tak netradiční přílohu. Velmi výborné a zajímavé jsou také tuřínové hranolky, které stačí osmahnout na oleji. V neposlední řadě lze tuřín naložit na kyselo nebo jako kvašená zelenina.

Šťáva z tuřínových listů, karotky a pampeliškové natě má příznivý vliv na regeneraci zubů a kostí, se špenátem a řeřichou pomůže při léčbě hemoroidů, s celerem a petrželí zlepšuje činnost mozku, pomáhá při roztroušené skleróze amyotrofické laterální skleróze.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se