×
Co vás zajímá?

Asijské léčivky, které se dají pěstovat doma

Jejich léčivé účinky byly podloženy vědeckými studiemi a pěstování není zas tak složité. Doma vypěstované byliny můžete zpracovat podle starých osvědčených bylinných receptur.

Ženšen pětilistý

Z jeho listů se připravuje kvalitní zelený čaj, který má podle některých studií vliv na dlouhověkost. Působí jako antioxidant a významně posiluje imunitu. Dá se pěstovat jako pokojová rostlina s možností letnění. Rostlinu si vypěstujete přímo ze semen. Ta na den namočí ve vlažné vodě a poté se vysejí do substrátu a překryjí fólií, aby se udržovala správná vlhkost. Rostlina vytváří zajímavé převisy, vynikne tedy v závěsných nádobách. Ideální je slunné stanoviště nebo polostín. Ženšen vydrží teplotu do -15 °C, může tedy zůstat během zimy v zemi na zahrádce, ale musí se dobře zakrýt. Jeho listy se dají přidat i do zeleninových salátů, chutnají podobně jako salátová okurka.

Schizandra

Schizandra je základní bylinkou tradiční čínské medicíny. Je označována jako bylina pěti chutí – kyselá (játra), sladká (slezina), hořká (srdce), slaná (ledviny) a pálivá (plíce)Příznivě působí na centrální nervovou soustavu, srdce a dýchání, má vliv na ostrost vidění, po malých krůčcích zlepšuje oční tkáň, doporučuje se jako součást diet pro snížení cholesterolu. Využívají se hlavně její plody, v listech je účinných látek méně.

Stanoviště jí vyberte světlé s propustnou půdou a zbudujte jí oporu. Liána se kolem ní obtáčí v příznivých podmínkách až do výšky 5–10 metrů. Rostlina první tři roky roste pomalu plně plodí až kolem patnáctého roku.

Pupečník asijský (gotu kola)

Zlepšuje činnost jater, pozitivně působí na hladinu cukru v krvi, má omlazující účinky, posiluje duševní a mentální funkce a stimuluje centrální nervový systém. Přispívá k dlouhověkosti a celkově tlumí příznaky stáří. Jako u všech rostlin, je dobré nejprve vyzkoušet, jestli na ni nemáme alergickou reakci, i když gotu kola nemá žádné vedlejší účinky. Má podobnou chuť jako třeba petrželka. Není doporučena těhotným ženám.

Pupečník je plazivou, půdopokryvnou rostlinou. Není mrazuvzdorný, pěstuje se proto v nádobách, ať už celoročně v pokoji, nebo jako přenosná rostlina. Dobře vypadá v prostorném závěsném květináči, truhlíku či košíku, ze kterého výhony volně splývají. Substrát by měl být humózní, s příměsí písku a stále mírně vlhký.

Kalísie voňavá

Jedná se o velmi silnou léčivou rostlinu, jejíž užívání je vhodné konzultovat s lékařem. Má vliv na štítnou žlázu, dále v těle působí proti zánětům, je doporučována při cukrovce, rakovinných onemocněních, nemocech žaludku, tenkého střeva, sleziny, ledvin, žlučových cest. Obsahuje vitamíny C a řadu vitamínů B, dále minerály – vapník, železo, chrom, selen a řadu fytosterolů prospěšných tělu. Lze ji používat i zevně jako aloe. Lehce z ní připravíme pleťovou vodu, díky níž se do těla dostávají potřebné účinné látky.

Pěstuje se jako pokojová rostlina, kterou lze letnit. Je světlomilná, ale nemá ráda přímé sluneční paprsky, prospívá jí spíše polostín. Rostlina přezimuje na světlém místě při pokojové teplotě, teplota nesmí klesnout pod 10 °C. Ideální je substrát pro pokojové rostliny, který můžeme obohatit o přírodní hnojivo. V době vegetace zalévejte tak, aby byl substrát stále vlhký, v zimě zálivku omezte.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se