×

Řeřicha setá - nálož vitamínů a minerálů dostupných po celý rok

Zejména v zimních měsících pomůže doplnit mnoho vitamínů, které mnohým z nás již začínají chybět. Rychle roste a má široké využití. K zahození nejsou ani její léčivé účinky, například působí jako přírodní antibiotikum.

Řeřicha setá (Lepidium sativum) původně pochází z Iráku, odkud se pravděpodobně v době antiky rozšířila do zemí Asie a Evropy. Mnozí lékaři ji doporučovali lidem trpícím nemocemi močového ústrojí a poruchami krvetvorby. V léčitelství se využívala mladá kvetoucí řeřicha a ze sušených rostlin se připravovaly čaje i masti.

Při pěstování na venkovním záhonu bude řeřicha klíčit nejméně deset dnů a poroste pomaleji. Naopak při pěstování doma poroste rychleji a nevadí jí ani zhoršené světelné podmínky během krátkých zimních dnů. Lze ji tak pěstovat po celý rok a zajistit si tak čerstvé vitaminy kdykoliv. Rostlinky řeřichy jsou velmi drobné, proto je třeba výsev udělat hodně hustý. Velkou zásobu, kterou nespotřebujete, ani zlevněná semena s prošlou lhůtou použitelnosti nekupujte, řeřicha ztrácí rychle klíčivost zejména při nevhodném skladování, čerstvá semena však vyklíčí téměř stoprocentně.

Při výsevu si vystačíte s miskou či nějakým polystyrenovým nebo plastovým táckem a vatou nebo papírovými utěrkami či ubrousky, zemina není nutná. Tento podklad složte do misky a vydatně zalijte vodou, až se voda řádně vsákne, hustě vysejte řeřichu. Podklad udržujte stále vlhký, semena nesmí v žádném případě zaschnout. Misku můžete přetáhnout fólii na potraviny nebo ji strčit do mikroténového sáčku. Bude-li mít řeřicha ke klíčení teplotu nad 20 °C, spolehlivě vyklíčí do druhého dne. Nenechte však přeschnout ani naklíčené rostliny – pokud by se tak stalo, využijte je co nejdříve do salátu, jinak jsou na vyhození. Sklízet můžete za pět až šest dnů. Lístky odstříhávejte i s částí stonku a čerstvé použijte v kuchyni.

Hodí jak na chleba s máslem, tak do pomazánek z vajec i tvarohu, na posypání vařených brambor, do hotové polévky na talíři, k omáčkám, kamkoliv, kde vám bude chutnat. Chuť syrové řeřichy připomíná jemné ředkvičky, čím jsou rostliny starší, tím jsou palčivější a výraznější.Řeřichu nevařte, měla by hořkou chuť.

Jedná se o velkou a rychlou zásobárnu vitamínů a dalších prospěšných látek hlavně přes zimu a v předjaří. Obsahuje velké množství vitamínů A a C, beta karoten, B1 (thiamin), B3, B6, K, i omlazující vitamin E, dále minerály jako draslík, sodík, hořčík, železo, fosfor, vápník i jód. Toto doplňují kyselina askorbová, nasycené mastné kyseliny, riboflavin a vláknina.

Zbavuje naše tělo škodlivých látek, dokáže velmi silně posílit vaši imunitu a také působí jako silný antioxidant. Má protizánětlivé účinky, napomáhá léčit kašel a nachlazení, příznivé účinky má na trávení, podporuje produkci trávicích šťáv, činnost jater a žlučníku.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se