×
Co vás zajímá?

Pěstujete-li zeleninu z vlastních výsevů, máte nejvyšší čas se setím některých druhů

Potřebujete pouze vhodný substrát, dostatek světla a vhodnou teplotu ke klíčení.

Než paprikám začnou dozrávat plody, trvá to téměř půl roku od výsevu, je proto opravdu poslední čas na jejich výsev. Máčením semen ve vlažné vodě, 2–3 dny, přičemž je třeba vodu dvakrát denně vyměňovat, klíčení urychlíte. Na vlhký substrát položte semena a zasypejte tenkou vrstvou substrátu. Ideální teplota při klíčení je 25 °C. Vzejitým rostlinkám můžete teplotu snížit, ale měla by se i nadále pohybovat kolem 20 °C. Stejně lze předpěstovat jedlou mochyni peruánskou.

V únoru se vysévají především odrůdy rajčat určených pro pěstování ve skleníku, na konci měsíce už však pomalu nastává i čas pro rajčata polní. Ideální teplota je 25 °C. Po přepikýrování sazeniček může teplota klesnout na 15–20 °C, sazeničky pak budou silnější, zdravější a odolnější.

Sazenice skleníkových odrůd okurek můžete také začít předpěstovávat již nyní. Při teplotě okolo 25 °C stačí semenům na vyklíčení pár dní, při teplotě 15 °C vyklíčí do dvou týdnů. Vzešlé rostlinky po vytvoření prvních pravých lístků přesaďte do prostorných květináčů a začněte s hnojením. Koncem března či počátkem dubna budou připravené k přesazení.

Vyplatí se též časné předpěstování brokolice a květáku. Sazenice dorostou jak v pařeništi, tak i ve skleníku. V teplejších oblastech a za příznivého počasí se budou moci vysadit i ven, nejlépe však pod netkanou bílou textilii. Semena brokolice klíčí nejrychleji při teplotě nad 20 °C, po vyklíčení sazeničky pěstujte při teplotě okolo 10–16 °C, budou silnější a zdravější. Květák potřebuje ke klíčení nejlépe teplotu 20–25 °C, poté by měla teplota klesnout na 12–15 °C, abyste získali silné sazenice.

Také salát může obohatit jarní jídelníček velmi časně. S chutí salátu z obchodu se nedá ten doma vypěstovaný srovnávat. Hlávkový salát vytvoří hlávky do tří měsíců, odrůdy určené k řezu listů poskytnou sklizeň již do měsíce od výsevu. Kozlíček polníček se sklízí již dva měsíce od výsevu. Předpěstovat je musíte doma. Za pár dní vyklíčí při teplotě 25 °C, poté sazeničkám vyhovuje teplota 10–15 °C. Nejrychleji porostou v pařeništi a skleníku.

Nejvyšší čas na výsev je také pro rané kedlubny pro výsadbu do pařeniště či skleníku. Od výsevu po sklizeň to trvá přibližně 80 dní. Časně předpěstované rané odrůdy lze vysadit v teplejších oblastech ven, nejlépe pod netkanou bílou textilii. Semenům při klíčení vyhovuje teplota 18–20 °C, poté sazenice pěstujte při teplotě 12–16 °C.

Koncem února lze vysévat z přímého výsevu do skleníku, pařeniště, v teplejších oblastech i ven pod netkanou textilii ředkvičky a mrkev.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se