×
Co vás zajímá?

Lobelky, půvabné letničky do nádob

Jednou z nejpůvabnějších letniček, kterou můžete pěstovat v nádobách, truhlících a závěsných košících je lobelka drobná (Lobelia erinus). V nádobách lobelky vykouzlí nádherné barevné polštáře.

Květy jsou drobné, ale stále dokola se rozvíjejí další a další, a pokud celý trs odkvete, stačí ho sestřihnout a pustí se do kvetení nanovo. Lobelka tak kvete od počátku léta až do konce podzimu. Kombinovat ji lze s ostatními letničkami, je i vyšlechtěno více barevných variant – kromě sytě modré jsou i odrůdy s květy bílými, růžovými, dvoubarevnými, je možné tedy kombinovat i více barev.

Jelikož jsou semena lobelek opravdu miniaturní, je nejobtížnější na jejich předpěstování výsev samotný. Zkuste jednotlivé štipečky semen rozhazovat tak, aby substrát pokryly co možná nejrovnoměrněji. Semena pak lehce přitlačte k substrátu, aby dobře přijímala vlhkost. Vůbec je nezasypávejte! Teplotu při klíčení udržujte nad 20 °C a povrch substrátu musí být stále mírně vlhký (pomozte si rosením pomocí rozprašovače). Rosením zavlažujte i drobounké vzcházející rostlinky. Klíčení uspíší vhodné mikroklima, které vytvoříte díky pokojovému miniskleníku či sadbovači s krytem, nebo překrytím perforovanou fólií. Jelikož mají delší dobu klíčení, vysévají se již v únoru. Aby se rostlinky nevytahovaly, umístěte je těsně u okna orientovaného nejlépe na jihovýchod či jihozápad, bez záclon. Přesazujte celé skupinky vzešlých rostlinek. Ven se mohou umístit až poté, co již nehrozí mrazíky, tedy v průběhu května. I lehký mráz by mohl lobelky spálit. Substrát by měl být určený pro balkonové rostliny. Občas je dobré nechat lobelky jemně vyschnout, nedávejte je tedy do samozavlažovacích truhlíků. Přihnojujte hnojivem pro balkonové rostliny.

Odrůdy lobelek

Krásné bílé květy má odrůda „Bílý palác“, šeříkově kvetoucí je „Riviera Lilac“, tmavě modrá „Crystal Palace“, blankytně modrá „Riviera Sky Blue“, růžová s bílým očkem „Riviera Rose“.

Ke vzpřímeným odrůdám patří azurově modrá „Cambrige Blue“, chrpově modrá „Kaiser Wilhelm“ anebo bíle kvetoucí „Schneeball“. Z převislých odrůd uvedeme alespoň odrůdu „Hamburgia“, „Saphir“ anebo „Pendula“.

Vyšší odrůdy lobelek jsou vhodné i pro výsadbu do záhonů anebo ke zkrášlení okrajů vodních ploch, jsou to např. červená „Cardinalis Asheilman“, modrofialová „Lobelia Siphilitica“, červený květ a tmavě červená stopka „Fan Scarlet“, tmavě růžová „Lobelia-monet-moment“. Tyto odrůdy dorůstají výšky mezi 80 až 100 cm.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se