×
Co vás zajímá?

V jarním jídelníčku nezapomínejte na rukolu

Rukola (Eruca sativa) je pěstitelsky nenáročná zelenina. Má hladké tmavě zelené lístky podobající se pampelišce a je příbuzná ředkvičce. Velmi často se rukola zaměňují s roketou. Mají podobnou chuť, ale rozdíl je v jejich listech.

Na záhon se vysévá buď časně zjara pro časnou letní sklizeň, nebo v polovině srpna pro sklizeň před zimou. Výsevy v pozdním jaru či létu zajistí, že rukola brzy vykvete a nevytvoří tolik zelené listové hmoty. Při horkém počasí může také rukola získat až příliš nahořklou příchuť. Podobně jako řeřichu, můžete roketu pěstovat i celoročně doma. Dá se rychlit při pěstování v miskách s buničinou. Čerstvé lístky lze sklízet za 10–14 dní. Pěstujete-li ji v truhlíku za oknem, je termín sklizně mladých listů 6–8 týdnů. Nespotřebujete-li nať čerstvou, můžete ji nasekat, vložit do mikrotenového sáčku a uložit do mrazáku, nebo naložit do olivového oleje, celou, nebo rozmixovanou na způsob pesta.

Obsahuje mnoho vitaminu C a dalších blahodárných látek, navíc má malou energetickou hodnotu, pouhých 25 kalorií na 100 gramůV kuchyni ji můžete využít jako přísadu do salátu ze sladšího ovoce, svou štiplavou a peprnou chutí jej skvěle osvěží. Skvěle ozdobí a okoření obložené chlebíčky. Listy se mohou tepelně upravit, například podusit na olivovém oleji s nasekaným česnekem a podávat jako příloha. Roketu lze přimíchat do horkých těstovin i mletých mas na sekanou a šašliky. Výborná je i do polévek, v nichž svou chutí nahrazuje kapustu či majoránku, ochutí skvěle i smetanové omáčky. V neposlední řadě je také vhodná v kombinaci s česnekem, piniovými oříšky, parmazánem a olejem – vyrobíte tak lahodné domácí pesto. Drahá piniová semínka lze nahradit i vlašskými ořechy. Ze semínek se vyrábí také velmi ostrá hořčice.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se