×
Co vás zajímá?

I na balkóně můžete pěstovat zeleninu

Máte rádi zeleninu, chtěli byste si vypěstovat vlastní, ale k dispozici máte jen balkón? Cuketu, rajčata i mrkev můžete pěstovat v nádobách.

Rostliny jsou v nádobách omezené prostorem, ale i toto pěstování má své výhody – rostliny nemusíte okopávat ani plít. Pokud jim budete dodávat dostatek potřebných živin formou vhodného hnojiva, nejlépe společně se zálivkou, odvděčí se vám také úrodou. Bude menší než ze záhonu, ale o to chutnější. Pozor na zálivku – čím menší nádoba, tím větší riziko vyschnutí, ideální jsou proto samozavlažovací truhlíky.

Mrkev

Zásadně vybírejte odrůdy s kratším kořenem, které nebudou potřebovat zbytečně hluboké nádoby. Ideální je například baby karotka Mignon nebo odrůda Rondo s kulatými kořeny, tvarem připomínajícím ředkvičku.

Rajčata

Jsou pro pěstování na balkonech asi nejoblíbenějšími. Vhodné jsou keříčkové odrůdy. V nádobách vypadají dekorativně, ať už s květy nebo později s barevnými plody. Na výběr jich je mnoho – Bajaja, Patio, Aztek, Balkonstar, Rentita, Roma, Tom Red, Venus, Odeon, Tumbling Tom, Karla a další.

Cuketa

Pro pěstování v nádobách příliš vhodné nejsou, ale máte-li prostornější balkón nebo terasu, může cuketa vytvořit nenáročnou, úrodnou a dekorativní dominantu. Rostlině však musíte dopřát prostornou, hlubokou nádobu a propustný, výživný substrát. Plody nenechávejte přerůstat, brzdili byste nasazování dalších, mladší jsou i chutnější. Doporučujeme sklízet plody dlouhé 15–20 cm.

Papriky

Kompaktní, zakrslé varianty lze vybrat i mezi paprikami. Do truhlíku je vhodná například odrůda Amy – vyniká vysokou úrodou hrubostěnných smetanově bílých plodů lahodné chuti. Lahůdkou pro mini zahrádku je také paprika Hamík – menší oranžové plody téměř bez semen jsou sladké, takže chutnají i dětem. V nádobách se bude dařit i chilli papričkám.

Dále si můžete vypěstovat také listovou zeleninu – např. salát dubáček, mangold, nebo asijské zeleniny (mizuna, mibuna, komatsuna, jedlá chryzantéma), bylinky, ředkvičky atd. záleží jen na vás.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se