×
Co vás zajímá?

Přilákejte do zahrady včely, čmeláky a motýly kvetoucími rostlinami

Bez opylení by nebylo úrody. A jak tedy přilákat opylovače spolehlivě do své zahrady? Poskytnout jim potravu od jara do podzimu, nejen v době květu rostlin, o jejichž opylení stojíme. A svou krásou bude těšit i nás, aby zahrada totiž poskytovala nektar po „celý rok“, musí zde stále něco kvést. Zahrada tak bude od jara do podzimu barevná a voňavá. Co tedy pěstovat na zahrádce?

Jaro

Na jaře můžete z cibulovin pěstovat krokusy, narcisy, talovíny, modřence, tulipány, begonie, okrasné česneky nebo kosatce.

Další z okrasných letniček, dvouletek nebo trvalek můžeme pěstovat hlaváčky, koniklece, plicník, pomněnky, tařice, violky, zběhovec, jetel, dymnivky a čemeřice. Opylovačům udělají radost i pampelišky, ponecháte-li jim jich alespoň pár v trávníku.

Léto

V letním období můžete pěstovat okrasné rostliny jako slunečnici, zvonek, šuškardu, náprstník, topolovku, tužebník, sléz, kopretinu, plaménku, krásnoočko, krásenku, hrachor, orlíček, hvozdík, chlel, cínie, chrpy, kakost, netřesk, astry nebo kyprej.

Z bylin to mohou být brutnák, levandule, dobromysl, mateřídouška, šanta, yzop, rozmarýn, meduňka, šalvěj, saturejka, bazalka, routa, bělotrn, hluchavka, čekanka obecná, jarmanka, jetel, kamzičník, oman, třezalka, heřmánek, divizna, popenec a jirnice.

Ze zástupců zeleniny to je pažitka a cibule, pokud je teda necháte vykvést.

Podzim

Na podzim budou lákat opylovače jiřinky, astry, vřesy, vřesovce, ocúny, svazenka, rozchodník, listopadka, třapatka, eremurus, čistec, sadec, sléz nebo jetel.

Můžete využít toho, že některé letničky vykvétají postupně, od časného léta až do podzimu, jako například brutnák lékařský nebo sléz maurský, podobně jako aromatické bylinky – při sklizni ponechte některé trsy nesklizené.

Dalším tipem je květinová louka. Pro včely, čmeláky i motýly je rájem. Ostatně květinová louka vám ulehčí práci – seká se dvakrát do roka, nemusíte si dělat vrásky z každého plevele, který se usadí v pečlivě pěstěném trávníku, nemusíte ji hnojit, zalévat… A pokud se každotýdenního sekání a péče vzdát nechcete, lze nahradit alespoň jeho část. Půdu je však třeba vylehčit a musí být chudá na živiny, aby trávy nepřevládaly nad lučním kvítím. V méně exponovaných místech můžete také vysadit koberce z kvetoucích půdopokryvných rostlin, jako jsou poléhavé mateřídoušky, popenec, plamenky, rozrazily, rozchodníky, zběhovec aj.

Spolehnout se můžete i na kvetoucí stromy a keře – vrby, lísky, lýkovec, trnky, hloh, javor, lípy, zimolezy, komule, dřín, kustovnici, pámelník, břečťan (podzimní kvetení), jírovec, čilimník, arálie, lískovníček, ořechokřídlec, perovskie, jochovec, trnovník akát, liliovník tulipánokvětý, jerlín japonský, brslen, krušina, svída, hlošina, bezy a vděčné jsou i růže.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se