×
Co vás zajímá?

Zelenina od jara do zimy - saláty

Přidat k oblíbeným

Salát byl pravděpodobně vyšlechtěn z obyčejného plevele, běžně rostoucího na polích, navážkách a všeobecně chudších půdách.

Locika planá se objevovala na stolech již ve starém Egyptě, odkud se rozšířila do Kalifornie. Tady salát dostal současnou podobu. V Evropě se objevil až o několik století později. Přestože má salát velmi malé množství vitaminu C, karotenu i dalších běžných vitamínů, je výjimečný svým obsahem vlákniny a hořčíku, které napomáhají trávení. Významné je i zastoupení kyseliny listové, železa a vápníku.

Pro svoji nenáročnost při pěstování a existenci více než 140 druhů odrůd, je salát nejrozšířenější a nejoblíbenější zeleninou v českých zahradách. Vyšlechtěny jsou kultivary různě barevné, k rychlení ve sklenících pro sklizeň již od vánočního období, přes rané, letní, podzimní a ozimé saláty, které pod nastýlkou, např. z chvojí, přežijí i silné mrazy.

Salátům vyhovují humózní, živné, dobře prokypřené půdy na slunném stanovišti. Semena lze vysévat přímo na záhon a rostlinky později vyjednotit do sponu cca 25 x 25 cm. Kořenový systém salátu je hodně rozvětvený, ale mělký, je tedy důležité častější zalévání, ale ne na list. Pravidelné okopávání zajistí dostatečný přísun vzduchu. Vegetační doba pěstování se pohybuje od 30 do 110 dnů.

Odrůdy

Salát hlávkový se pěstuje jako jednoletá rostlina. Liší se barvou, velikostí, některé druhy se dají otrhávat a zpracovávat postupně. Podle období pěstování se dělí na raný, letní, pro výsadbu ve sklenících atd.

Hlávka salátu ledového připomíná zelí. Jsou pro něho typické lahodné a křehké listy. Pokud se neporuší listové srdíčko, lze listy sklízet opakovaně. Je vyšlechtěný pro letní pěstování, proto je odolný vůči vyšším teplotám, chorobám i suchu. Pokud se salát vyseje v červenci, sklizeň je poté možná i v říjnu.

Z dalších méně známých se pěstují saláty trhací, k česání, salát římský či chřestový.

Letní výsev

Pro letní výsevy se ze zástupců hlávkového salátu hodí kultivary Amur, Dětenická atrakce, Jupiter či Merkurion.

V létě můžete vysévat ledové saláty Pražan, Medimo, Miniko a Maximo.

Z listových salátů můžete vysévat Rekord, Rosela, Citrin a Redin.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se