×
Co vás zajímá?

Hvězdnice - krásky s rozmanitou škálou barev a tvarů

Čeleď hvězdnicovitých (Asteraceae) je jedna z nejpočetnějších. Botanici ji pojmenovali po hvězdnici (Aster). Čeleď oplývá rozmanitou škálou barev a tvarů, najdete zde rody více či méně známé, jako jsou slunečnice, ostropestřec i pupava, ale taky třeba oman nebo vratič. Všechny mají společné květenství tvářící se jako jediný květ, jenž se ve skutečnosti skládá z mnoha drobných jednotlivých kvítků. Patří sem letničky i trvalky, bez kterých by záhonu chyběla správná jiskra.

Bílé, modré, fialové, bordó anebo pudrově růžové květy hvězdnice vydrží kvést dlouhé týdny, pokud nebudou rostliny stíněny. V době pozdního léta a podzimu kvetoucí hvězdnice nabízejí potravu včelám a ostatnímu hmyzu. Příliš péče nevyžadují – pravidelné dělení starších trsů a dobře živená půda, která nesmí vyschnout ani dlouho držet vodu.

Nepřehlédnutelnými jednoletkami jsou cínie neboli ostálky. Okouzluje svými pestrými barvami a výhodou je, že dlouho vydrží i ve váze. Vyhovují jí slunná stanoviště s propustnou půdou.

Ozdobou květinových rabátek a sličným doprovodem růžových keřů může být kokarda. Kvete velmi dlouho a výborně odolává suchu. Jinak je to ale trvalka trochu nevděčná, protože má ve zvyku po dvou až třech letech mizet beze stopy. Květenství přes léto hýří v čistě žluté, bronzově oranžové, červené i vínové barvě nebo v kombinaci žluté s červenou. Nízké kultivary mohou krášlit kromě záhonů také nádoby a truhlíky.

Štíhlounká až 80 cm vysoká letnička, krásenka, může tvořit klidně záhonový lem. Semena do volné půdy můžete vysít už koncem dubna, velké miskovité úbory se tak začnou otevírat v posledních červnových týdnech. Květy v bílé barvě a nejrůznějších odstínech růžové kvetou neúnavně, ať panují tropy, nebo padá déšť, dokud je nespálí první mrazík.

Na čas v zapomnění upadl řebříček bertrám. Od svých blízkých příbuzných se liší nápadnějšími úbory s širokými jazykovitými květy, které září bělobou na vzpřímených lodyhách vysokých až 90 cm. Květy se objevují od července do září. Aby prosperoval, nepotřebuje nic jiného než slunce a vlhčí zem.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se