×
Co vás zajímá?

Ostnatý obří krasavec - Echinokaktus

Ve své domovině, tedy v Mexiku, běžně dosahuje tento kaktus do výšky až 1,5 metru. V bytových podmínkách se však ničeho takového bát nemusíte

Díky svému dužnatému tělu, ve kterém dokáže echinokaktus výborně shromažďovat vodu, je připraven žít ve velmi suchém prostředí. Ostny slouží jako výtečná obrana jeho těla před ostrými slunečními paprsky a zabraňují tak jeho vysoušení. V Mexiku často vykvétá nádhernými žlutými květy. V našich podmínkách docílit kvetení ale často bývá doslova nadlidský úkol.

Stanoviště vybírejte světlé a slunné, přímé sluneční paprsky mu však vadit určitě nebudou. Vyhovovat mu bude běžná pokojová teplota. V zimě mu dopřejte klid, nejlépe mu bude na místě, kde se teploty pohybují pouze kolem 10 °C. Se zálivkou to nepřehánějte, echinokaktus na ni rozhodně není náročný. I v letních obdobích ho zalévejte mírně a v zimě byste spíše než zalévat měli pouze zvlhčovat jeho substrát. Suchem mu rozhodně ublížíte méně než přelitím. Za občasné porosení však bude rád. Suchý vzduch snáší dobře. V období vegetace ho můžete jednou do měsíce pohnojit běžným hnojivem na kaktusy. Substrát by měl být písčitohlinitý.

Množení echinokaktusu semeny není nic jednoduchéhoPři práci s ním raději použijte rukavice. Při přesazování kaktusu vždy zkontrolujte jeho kořeny. Mladé exempláře přesazujte jednou za 2 roky, rostliny starší můžete přesazovat pouze jednou za 4 až 5 let. Při letnění vyberte pro kaktus slunné místo, které je dobře chráněno před větrem a deštěm. Po pobytu venku bude mít kaktus mnohem více zbarvené ostny a také budou na pohled mnohem bohatší. Tento kaktus by rozhodně neměl patřit do pokoje malým dětem! Jeho ostny jsou opravdu ostré a poranit se o ně je velice lehké!

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se