×
Co vás zajímá?

Každým rokem kupujete vánoční hvězdu a nikdy nevydrží ani do Štědrého dne?

Jestliže vaše vánoční hvězda přežije sotva Štědrý večer, děláte asi něco špatně? Ale co? Poradíme vám, jak na výběr hvězdy v obchodě i s jejím pěstováním.

Zpozorněte již při nákupu!

Stojí regál s vystavenými hvězdami hned u vstupních dveří? Je zemina plesnivá? Není rostlina napadená nějakou chorobou či škůdcem? Nestojí rostlina ve vodě nebo je naopak suchá? Dotknete se listu a on upadne? Vybíráte-li vánoční hvězdu, ověřte si její zdravotní stav. Pečlivě si ji prohlédněte, nebojte se na ni i sáhnout. Objevíte-li některý z výše popsaných příznaků, rostlinu nekupujte. Z obchodu si odneste jen tu hvězdu, která je v dobrém stavu. Je téměř jisté, že jí nebyla věnována odpovídající péče, kterou by si zasloužila. Pamatujte – vánoční hvězda nesnáší zimu a průvan.

Rostlině neprospívají změny teplot!

Při nákupu hvězdy, trvejte na jejím zabalení do papíru, který ji ochrání. Ideální je několik vrstev papíru a taška, do které ji vložíte. Mrazivá cesta k autu, v němž si ji vezete domů, v autě si zatopíte, opět mrazivá cesta z parkovacího stání do domu – rostlina zažívá jeden teplotní šok za druhým. Není se pak čemu divit, když na toto střídání teplot reaguje opadem listů.

Zálivka? Přiměřeně!

Vytvořte rostlině vhodné podmínky k přežití. Hvězdu umístěte na světlé místo bez přímého slunce. Pokojová teplota by se měla pohybovat kolem 22 °C. Vadí jí však blízkost zdroje tepla (například radiátorů). Nemá ale ráda ani chladný vzduch, jak již bylo zmíněno. Pozor tedy při případném větrání. Voda, s níž zaléváte, by měla být odstátá a měla by mít pokojovou teplotu. Zemina by měla být stále mírně vlhká, nikoliv však přelitá a vodu nenechávejte stát ani v podmisce. Vánoční hvězdu občas zvlhčete rosením – to je vhodné zvláště v bytech se suchým vzduchem.

Odkvetlou vánoční hvězdu nevyhazujte!

Také chápete vánoční hvězdu jako rostlinu na jedno použití? Tedy, že když po svátcích, začne (vlivem špatné péče) shazovat listy a chřadnout, vyhodíte ji? To je škoda, můžete ji totiž pěstovat i několik let. Když hvězda začne chřadnout, seřízněte ji na výšku kolem deseti centimetrů. Ze stonku poteče bílé latexové mléko, které může podráždit pokožku, takže si je po práci z rukou umyjte. Stékající mléko lze zastavit tak, že se poraněným místem krátce dotknete vroucí vody nebo je podržíte nad plamenem svíčky. Rostlinu přemístěte na světlé, ale chladnější místo (stačí 12–14 °C) a mírně omezte zálivku. Během letní sezony ji můžete pěstovat venku – na balkoně či na zahradě. Pravidelně ji hnojte.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se