×
Co vás zajímá?

Begonie a jejich pěstování, připravte se na výsadbu

Rod Begonia zahrnuje okolo 750 druhů vesměs pocházejících z tropických a subtropických částí světa. Původní druhy pocházejí z oblasti And a přezimují jako hlízy. Dnešní sortiment begónií je opravdu bohatý.

Péči o tuto rostlinu zvládne každý

Begónie se dělí na vzpřímené, polopřevislé a převislé. Zvlášť působivé jsou tzv. girlandové, neboť jejich dlouhé, dolů visící výhony s úzkými drobnými listy jsou doslova obaleny až 10 cm velkými květy, které jsou poloplné.

Hlízy begónií vysazujte v únoru či březnu. Před výsadbou je doporučeno je několik hodin máčet ve vlažné vodě. Hlízy nechte naklíčit v tmavé místnosti s teplotou 15–20 °C. Poté je zasaďte do truhlíku nebo květináče s rašelinou ve vzdálenosti asi 15 cm od sebe. Hlízu do substrátu zamáčkněte takovým způsobem, aby byla v dolíku, ale vrcholek aby lehce vyčníval.

Na dno nádoby umístěte dostatečnou drenáž, aby půda nebyla přemokřená a nedocházelo k zahnívání kořenů. Dokud rostliny nevyraší, nepotřebují přílišné světlo, ale prospívá jim vyšší vzdušná vlhkost. Substrát udržujte stále vlhký. Za těchto podmínek se rostliny nechávají až do doby, kdy mají minimálně 4 pravé listy, což je známka toho, že jsou výborně prokořeněné.

Čas na venkovní výsadbu

Na venkovní stanoviště rostliny umístěte až koncem května, tj. po zmrzlých, kdy nehrozí ranní mrazy. Ideální stanoviště je polostinné nebo stinné, chráněné před větrem. Půda by měla být kyprá, humózní, mírně kyselá. Udržujte ji stále vlhkou. Rostliny pravidelně přihnojujte od jara do léta hnojivem podporujícím kvetení. Hnojení omezte až koncem léta, kdy je potřeba begónie připravit na přezimování.

Před příchodem prvních mrazíků se hlízy vyjmou ze země, očistí a nechají zaschnout. Vyčkat můžete až do druhé poloviny října, hlízy ještě značně narostou. Uchovávají se v nádobě s vlhkou rašelinou či pilinami, anebo je zabalte do novin a uložte do krabice do chladné místnosti s teplotou okolo 6 °C. Teplota v místnosti, kde uskladníte hlízy, nesmí klesnout pod 2 ºC. V důsledku dlouhotrvajících dešťů bývají begonie napadány padlím a plísní. V tomto případě je nutné listy okamžitě odstranit.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se