×
Co vás zajímá?

Jak bojovat se slimáky

Rychle se množí a sežerou, na co přijdou. Kdo? Plzák španělský (Arion lusitanicus), ve zkratce prostě slimák. Každoročně kladou až 220 ks vajíček, rozdělených do několika snůšek. Nejvíce jich kladou na přelomu srpna a září, plzáčci se líhnou po cca 40 dnech. Vajíčka nakladená v září přezimují a líhnou se na jaře, čím je tepleji, tím dříve. V našich podmínkách dospělci zimu většinou nepřežijí.  A jak s nimi tedy bojovat, aby během pár dní nezlikvidovali celou zahradu? Ideální je kombinace všech dostupných metod – sběr, nástraha pastí, biologická ochrana, ale hlavně i důslednost. Nevzdávejte se a zahrada se opět vrátí do původní rovnováhy.

Jak chránit rostliny?

Rostliny zalévejte, pokud možno, přímo ke kořenům a půdu okolo zbytečně nezvlhčujte. Kompost umístěte co nejdále od záhonů a před použitím ho raději prosejte. Plzáci mají rádi vlhko – tj. kupky trávy, úkryty ze dřeva. Využijte je tedy jako přirozených lapačů a často je kontrolujte. Ráno nebo za soumraku obejděte zahradu a posbírejte je – je to nejlevnější, i když trochu pracná varianta. Poté je co nejrychleji usmrťte, nejlépe zalitím vařící vodou.

Lákadlem pro plzáky je pivo. Do záhonů zapusťte nádoby, nalijte dostatečné množství tekutiny a pasti každý den kontrolujte. Nevýhodou této pasti je, že může přilákat i slimáky z dalekého okolí.

Záhony chraňte i mechanicky. Používejte různé bariéry – zapuštěné plechy s okrajem zahnutým směrem ven, měděný drát, pásy suchého materiálu – piliny, sláma, skořápky.

Většinou jim nechutnají aromatické rostliny, takže jimi můžete olemovat záhon, například šalvěj, tymián, levandule.

Využijte přirozených nepřátel, například ropuchy, ještěrky, ježky, slepýše, užovky, rejsky i některé druhy ptáků – na zahradě jim vyhraďte koutek, kde se můžou zabydlet a přirozeně pomáhat. Máte-li možnost, pořiďte si kachny indické běžce. Slimáky vyhledává a jsou pro ni pochoutkou. Jedna kachna nasbírá za den v průměru osmdesát dekagramů plžů. Vajíčky se živí i plži s ulitou – skelnatka západní a skelnatka dravá.

Na mladé slimáky působí jako nervový jed obyčejná káva, proto doporučujeme použít kávovou sedlinu.

Přirozeným nepřítelem je parazit hlístice (Phasmarhabditis hermaphrodita). Neohrožuje zdravé prostředí na zahradě a nehubí přirozené predátory.

Při použití chemických prostředků dávejte pozor, abyste neohrozili domácí zvířata. Účinné jsou přípravky na bázi sloučenin fosforu a železa, těm dejte přednost, protože by neměli ohrozit ostatní živočichy.

Tag: slimák
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se