×
Co vás zajímá?

Eremurus, nebo-li liliochvostec, krásná trvalka s nezvykle vysokým květenstvím

Chcete-li svůj trvalkový záhon v zahradě něčím zvýraznit a pěstovat zde něco neobvyklého, co každého zaujme, vysaďte eremurus českým názvem liliochvostec.

Latinský název rostliny je složen ze dvou řeckých slov eremos – poušť, původně pochází z okrajů pouští v Asii a oura – chvost, ohon, jelikož je dlouhý až 120 cm. Některé druhy však mohou dorůstat až 300 cm.

Řadí se do čeledi liliovitých a jedná se o plně mrazuvzdornou trvalku s nezvykle vysokým květenstvím. Hlízy se sází počátkem podzimu (nejlépe v září), v období jejich vegetačního klidu na slunečné stanoviště s půdou bohatou na živiny. Jámu připravte hlubokou alespoň 50 cm. Na jejím dně udělejte drenáž z písku (podobně jako při sázení např. řebčíku), kterým pak posypete kořeny i shora. Samotná hlízka liliochvostce tedy bude ve finále asi 15 cm pod povrchem. Jámu zasypte dobře propustnou zeminou. Hlízky jsou velmi křehké – při jejich výsadbě musíte být více tedy než opatrní. Jestliže se vám podaří ulomit centrální výběžky, jiné již nenarostou. Alespoň první rok po výsadbě stanoviště s vysazenou rostlinou posypete listím nebo chvojím, aby v zimní vlhkosti kořeny neuhynuly.

Na jaře se první začíná bujně rozvíjet přízemní růžice listů. Rozhodně nic nezkazíte, jestliže v tuto dobu rostlinu přihnojíte organickými (přírodními) hnojivy. Okolí rostlin v tuto dobu zakryjte, aby nedocházelo k přemokření. Na jaře potřebuje rostlina hodně vody, v létě naopak prospívá v suchu. Stvoly květů se objevují na konci jara a jsou i více než 100 cm dlouhé.

Liliochvostec kvete v červnu až v červenci. Vůně květů je medově nahořklá. Po 3–6 letech na stanovišti se doporučuje trs rostliny v období srpna až září vyjmout, rozdělit a zasadit zpět. Rostlinka se tak posílí, ale i namnoží a bude bohatěji kvést. Omezíte tím také možnost jejího zániku, díky své velikosti může totiž obsahovat hodně vody a mohla by zmrznout. Při dělení trsů ale dávejte pozor, abyste ulomili co možná nejméně výběžků. Přesto se ale může stát, že v následujícím roce se květů nedočkáte.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se