×
Co vás zajímá?

Pečujete správně o hortenzie?

Dostali jste hortenzii a nevíte, co si s ní počít, jakých chyb se vyvarovat, aby se jim dařilo? Hortenzie, jak pěstované v záhonu, tak i nádobové mají podobné nároky. Jestliže nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Přečtěte si tipy, které by mohli vaší rostlině pomoci, aby oplývala bohatým květenstvím.

Do hlubokého stínu raději ne

Stejně jako ostatní rostliny, potřebuje k životu světlo a hluboký stín není pro ni to pravé. V nádobách pěstované a choulostivější druhy uvítají místo s rozptýleným světlem. Hortenzie pěstované v nádobách můžete také nechat postupně zvykat na slunce. Hortenzie s výrazně barevnými květy (například červenými, sytě růžovými či pestrými) by ve stínu byly bledé a nevýrazných odstínů.

V zimě raději přikrýt

Zastínění rostlin chvojím nebo textilií je v zimě vhodnou ochranou. V našich podmínkách je nebezpečná zejména osluněná poloha v zimě, kdy se po nočních mrazech do rostlin opře slunce. Před zimou pokryjte plochu nad kořenovým balem rašelinou.

Půda a další pravidla pěstování

Hortenzie milují mírně kyselé půdy s pH 5–6,5. Nově šlechtěné hybridy už však nejsou tak vyhraněné ke kyselosti půdy a přizpůsobí se i běžné zahradní zemině, přidáte-li jim ale rašelinu, budou spokojenější. Jedná se o poměrně mohutné keře, které spotřebují dost živin, které by z těžké půdy špatně přijímaly, půda by tedy měla být spíše lehčí.

Zalévání - nejhorší je nepravidelnost

V lehké, propustné půdě potřebuje rostlina pravidelný přísun vody (zem rychleji vysychá). Nejhorší variantou je nechat rostlinu téměř na suchu a pak ji utopit v bahně. V období léta, zejména když teploty atakují třicítky, mají rostliny opravdu velkou spotřebu vody. Čím větší keř, tím vydatnější zálivka, nezapomínejte na to.

Když kvetou, dejte jim pauzu s přihnojováním

Nejlepší a nejpřijatelnější formou jsou kapalná hnojiva aplikovaná formou zálivky. Po narašení rostliny můžete přihnojovat rostliny do doby, než nasadí na květ. V době kvetení nepřihnojujte, další etapa přihnojování nastane až v létě a poslední v září – to aby mohly letorosty vyzrát před zimou a rostliny byly odolnější proti mrazům. Koncem zimy přidejte k rostlině kompost nebo začněte s přihnojováním podle počasí během března a dubna.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se