×
Co vás zajímá?

Mydlice nejen do koupelny

Mydlice lékařská je užitečná rostlina, kterou využijete nejen k mytí (především vlasů). Ostatně tak byla využívána nejedním indiánským kmenem s nádhernou dlouhou hřívou. Dříve se používala i na praní, dokáže dokonce vyčistit velmi choulostivé materiály, jako je hedvábí.

Rod zahrnuje bezmála 30 různých druhů. Patří mezi vytrvalé rostliny, s jemně fialkovými květy, které naleznete na kyprých, vlhčích půdách po celé Eurasii. Mimo mydlice lékařské (Saponaria officinalis) je u nás také hojně rozšířená mydlice bazalkovitá (Saponaria ocymoides). Vyskytuje se od nížin až po podhorské oblasti, nejlépe se jí však daří na březích, rumištích, v příkopech či podél cest.

Semena se vysévají na jaře, a to přímo do volné půdy. Potřebuje vlhčí půdy, avšak na slunečném stanovišti. V bytě ani na balkoně se ale pěstovat nedá. Pěstuje se ve své přírodní formě, ve formě plnokvěté, v bílé či růžové podobě. Od konce podzimu do jara si ji můžete namnožit i oddenky. Rostlina si ráda občas přivlastní příliš prostoru a vytlačuje okolní sousedy. Pro vzpřímený růst je lepší lodyhy mydlice vyvázat k tyčkám.

Ve středověku mydlici lékařskou využívali i v medicíně. Její kořeny obsahují saponiny, které blahodárně působí na lidský organismus při zánětech průdušek a podobných onemocněních. Usnadňují vykašlávání, protože rozpouští hlen. Jsou též zdrojem sacharidů, pryskyřice či minerálních kyselin. Zevně uleví při revmatismu, dně, astmatu, problémech s lymfatickými cestami, nemocech jater, sleziny i střev.

Jestliže mydlici nebudete pěstovat, můžete si koupit její kořen a použít ho na výrobu přírodního šamponu.

Co je potřeba na výrobu domácího šamponu?

Na výrobu šamponu je potřeba 30 g kořene mydlice lékařské, 350 ml vody, několik kapek esenciálního oleje dle vaší volby a libovolné bylinky (nejsou povinné).

Kořen rozdrtíte a následně povaříte na mírném plamenu cca 10 minut. Poté můžete přidat bylinky, jako jsou např. heřmánek, mateřídouška, kopřiva, bazalka, rozmarýn či levandule. Necháte louhovat, dokud tekutina nevychladne. Potom přidáte pár kapek esenciálního oleje pro příjemnou vůni. Sceďte a v uzavíratelné nádobě uložte do lednice, spotřebovat se musí do týdne. Svým vzhledem i vůni láká k pití, tak pozor ať nedojde k záměně!

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se