×
Co vás zajímá?

Jak správně pěstovat patizony?

Chutná výtečně, obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, má málo kalorií a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Poskytnete-li mu vhodné podmínky, poroste jako z vody a plodí jako o závod.

Patizon je kultivarem dýně obyčejné neboli chřestové – Cucurbita pepo, var. Cylindrica, od tykve čili dýně je však jeho rozeznání velmi jednoduché. Patizon má diskovitý tvar plodu, na okrajích zvlněný, bílé, žluté či zelené barvy. Rostlina se ale vzhledem od dýně téměř neliší. Vyroste do mohutné liány, kde se v úžlabí listů tvoří výrazné žluté květy. Květy zůstávají otevřeny pouze jeden den a jsou současně samčí a samičí na jedné rostlině, není proto nutné pěstovat kvůli opylení více rostlin.

K růstu potřebují dostatek prostoru, sázejí se tedy tam, kde nebudou utlačovat ostatní rostliny a v půdě najdou dostatek organických látek bohatých na dusík. Jestliže v zahradě takovou „záživnou“ půdu nemáte, bude nutné dodat na stanoviště rozleželý kompost, chlévský hnůj nebo doplňovat průběžně živiny speciálním hnojivem pro plodové zeleniny. Podobně náročné jsou patizony i na zálivku. Milují stálou vlhkost půdy a doporučuje se proto zalévat raději méně, ale častěji. Stejně jako okurky ve vlhkých létech trpí padlím okurkovým.

Semena lze vysévat přímo na záhon nebo rostliny předpěstovat a ven vysadit až po zmrzlých. Budete-li patizony předpěstovávat, zasaďte do květináče s minimálním průměrem 80 x 80 mm 3 semena v polovině dubna a po vzejití nechte nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Na záhon je poté vysaďte v polovině května, až nebudou hrozit mrazíky. Přímý výsev do volné půdy je vhodný v teplejších a chráněných polohách. Semena vysejte po dvou, do hloubky 23–30 mm, v poslední dekádě dubna do sponu 1,5 až 1 m. Vzdálenost rostlin při výsadbě ze sadby je stejná. Rostliny nenechte zaplevelit a dopřávejte jim vydatnou a pravidelnou zálivku.

Patizony jsou ideální potravinou na hubnutí. Plody jsou plné vody, vitamínů a minerálů, a mají nízký obsah kalorií. Jsou nápomocné při odstraňování škodlivin ze střev, podporují trávení, regenerují organismus. Obsahují například železo a draslík, mají nízký obsah sodíku. Díky minimálnímu obsahu sacharidů se doporučují také pro diabetiky.

Nejlepší je sběr malých plodů pár dní po odkvětu. Upravují se podobně jako cuketa – patizony můžete smažit, plnit masem, přidávat do krémových polévek, syrový použít do salátů. Je rychle měkký, takže se hodí třeba i na přípravu různých minutek a dá se konzervovat v sladkokyselém nálevu tak jako okurky – nakládačky. Starší plody, stejně jako dýně můžete, i skladovat.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se