Jak správně pěstovat patizony?

Jak správně pěstovat patizony?

Chutná výtečně, obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, má málo kalorií a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Poskytnete-li mu vhodné podmínky, poroste jako z vody a plodí jako o závod.

Patizon je kultivarem dýně obyčejné neboli chřestové – Cucurbita pepo, var. Cylindrica, od tykve čili dýně je však jeho rozeznání velmi jednoduché. Patizon má diskovitý tvar plodu, na okrajích zvlněný, bílé, žluté či zelené barvy. Rostlina se ale vzhledem od dýně téměř neliší. Vyroste do mohutné liány, kde se v úžlabí listů tvoří výrazné žluté květy. Květy zůstávají otevřeny pouze jeden den a jsou současně samčí a samičí na jedné rostlině, není proto nutné pěstovat kvůli opylení více rostlin.

Patizony potřebují k růstu dostatek prostoru, sázíme je tedy tam, kde nebudou utlačovat ostatní rostliny a v půdě najdou dostatek organických látek bohatých na dusík. Jestliže v zahradě takovou „záživnou“ půdu nemáte, bude nutné dodat na stanoviště rozleželý kompost, chlévský hnůj nebo doplňovat průběžně živiny speciálním hnojivem pro plodové zeleniny. Podobně náročné jsou patizony i na zálivku. Milují stálou vlhkost půdy a doporučuje se proto zalévat raději méně, ale častěji. Stejně jako okurky ve vlhkých létech trpí padlím okurkovým.

Patizony lze vysévat přímo na záhon nebo rostliny předpěstujeme a ven vysadíme až po zmrzlých. Budeme-li patizony předpěstovávat, zasadíme do květináče s minimálním průměrem 80x80 mm 3 semena v polovině dubna a po vzejití necháme nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Na záhon vysadíme v polovině května, až nebudou hrozit mrazíky. Přímý výsev do volné půdy je vhodný v teplejších a chráněných polohách. Semena vysejeme po dvou, do hloubky 23–30 mm, v poslední dekádě dubna do sponu 1,5 až 1 m. Vzdálenost rostlin při výsadbě ze sadby je stejná. Rostliny nenecháme zaplevelit a dopřáváme jim vydatnou a pravidelnou zálivku.

Patizony jsou ideální potravinou na hubnutí. Plody jsou plné vody, vitamínů a minerálů, a mají nízký obsah kalorií. Jsou nápomocné při odstraňování škodlivin ze střev, podporují trávení, regenerují organismus. Obsahují například železo a draslík, mají nízký obsah sodíku. Díky minimálnímu obsahu sacharidů se doporučují také pro diabetiky.

Nejlepší je sběr malých plodů pár dní po odkvětu. Upravují se podobně jako cuketa – patizony můžeme smažit, plnit masem, přidávat do krémových polévek, syrový použít do salátů. Je rychle měkký, takže se hodí třeba i na přípravu různých minutek a dá se konzervovat v sladkokyselém nálevu tak jako okurky – nakládačky. Starší plody, stejně jako dýně můžeme, i skladovat.

Publikováno dne 2018-11-02 18
Tag: Zelenina

Podobné články

Při volbě správné odrůdy můžete kedlubny pěstovat od jara do zámrazu

Na pěstování patří kedlubny k těm náročnějším plodinám.

Kedlubny lze prakticky sklízet po celou sezonu

Kedlubny jsou nejžádanější košťálovou zeleninou.

U nás nepříliš známá...

Je vytrvalou zeleninou a navíc velmi pohledný.

I na balkóně můžete pěstovat zeleninu

Máte rádi zeleninu, chtěli byste si vypěstovat vlastní, ale k dispozici máte jen balkón?

Že znáte jen pekingské zelí? Zkuste si...

Rostlinám vyhovuje půda dobře zásobená živinami a pravidelná zálivka.

Pěstování cibule ze semen

Sklizně se sice dočkáme za delší čas, ale výsledky za to stojí

V jarním jídelníčku nezapomínejte na rukolu

Na záhon se vysévá buď časně zjara pro časnou letní sklizeň, nebo v polovině srpna pro sklizeň před zimou.

Navštívené

Žádné zboží

Menu

Menu