×
Co vás zajímá?

Přemýšlíte jak rozčlenit zahradu? Ideální bude nízký, volně rostoucí, pestrý živý plot (3)

Představení favorizovaných dřevin do nízkých živých plotů dnes zakončíme seznámením s keři kvetoucími a plodícími, nevyžadujícími pravidelný řez, navíc také rostoucími do výše jen 1–1,5 metru.

Kvetoucí a plodící keře, nevyžadující pravidelný řez

Hroznovec (Exochorda), odrůda „The Bride“, je nízká odrůda nenáročného keře, prospívajícího na slunci i v polostínu. Má převislé větvičky, které se v květnu obalí bílými květy. Zelené listy se na podzim zbarví do jasně žluté.

Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica) je opadavý, hustě větvený a široký keř, který se v březnu a dubnu obalí velkými červenými květy. V září a říjnu z nich pak dozrávají 3–4 cm velké, žluté plody, které jsou velmi voňavé a jedlé. Jednou za tři roky vyřízněte u země několik nejstarších větví a keř tak průběžně zmlazujte.

Lískovníček chudokvětý (Corylopsis pauciflora) má žluté vonné květy, které se rozvíjejí již v březnu a dubnu. Jeho jemné větévky se jimi doslova obalí. V létě je atraktivní svými až 8 cm dlouhými listy, na vrchu světle zelené, na rubu modrozelené barvy. Na podzim se barví do žluta. Za suchého léta ho občas zalijte. 

Lýkovec jedovatý (Daphne mezereum) je keř, vynikající časnými, růžovými a silně vonícími květy. Květy se rozvíjejí již v předjaří, dříve, než se objeví listy. Keř má řídkou strukturu a hodí se proto spíše pro předjarní oživení zahrady, jako doplněk k ostatním, hustěji rostoucím keřům. Vyhovuje mu spíše polostín, což mu ostatní keře vysazené v blízkosti zajistí. Plody dozrávající v červenci, jsou pro člověka jedovaté (pozor na něj, máte-li malé děti), ale ptáci si na nich pochutnají.

Růže bedrníkolistá (Rosa pimpinellifolia) je původní, nešlechtěný, odolný druh růže, jejíž velké bílé květy se rozvíjejí v květnu a červnu. Velké kulovité šípky můžete využít na čaj i marmeládu. Z růže je vyšlechtěno mnoho kultivarů s barevnějšími či plnými květy. Dařit se jí bude spíše ve vápenité půdě.

Šeřík malolistý (Syringa microphylla) je nízká odrůda „Superba“. Jeho voňavé, sytě růžové květy se rozvíjejí v květnu, ale pomalu dokvétají po celé léto.

Trojpuk štíhlý (Deutzia gracilis) má hrozny bílých květů, které se objevují v květnu a červnu. Atraktivní jsou však i jeho podlouhlé listy, jež jsou na líci světlé, na rubu chlupaté. Keř průběžně zmlazujte - jednou za tři roky vyřízněte u země několik nejstarších větví.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se