×
Co vás zajímá?

Nevšední krásu chryzantém oceníte v trvalkovém záhonu i ve váze

Chryzantémy, jinak také listopadky, přezimují v našich zimách obvykle bez potíží. Jak na záhony, tak pro pěstování v nádobách se hodí chryzantémy ze skupiny Multiflora. Při nákupu si vždy ověřte, že jsou ty vámi vybrané druhy, mrazuvzdorné.

I ty zakoupené v obchodě vám při troše péče vydrží mnoho let. Dopřejte jim středně těžkou, propustnou a humózní půdu a slunné stanoviště. Nezapomeňte na dostatek vláhy, pravidelné přihnojování v době vegetace (každé dva týdny) a zimní kryt.

Na zimu přisypte keřík lehčí zeminou (ideálně kompost ve směsi s rašelinou), tam, kde jsou zimy tužší, použijte ještě lehký kryt z chvojí. Listopadky nesestříhávejte na podzim po odkvětu, nechte střih na jaro, kdy odstraníte kryt, rozhrabete zeminu a listopadku nad zemí zkrátíte. 

Pěstujete-li listopadky v nádobách, potřebují ke zdárnému růstu směs rašeliny a ornice (zahradní zeminy) a pravidelné přihnojování. Na zimu zapusťte nádobu do záhonu, zasypte zeminou a přikryjte chvojím.

Díky této péči se vám chryzantémy odvděčí bohatým kvetením. Rané odrůdy už koncem srpna, pozdní rozkvétají až po polovině října. Přibližně po pěti letech trsy zjara přesaďte, přitom je můžete rozdělit a chryzantémy si namnožit. 

Ani těmto rostlinám se nevyhýbají škůdci a nemoci. Mezi ty nejúpornější patří mšice, které napadající poupata a později i květy, ty následně deformují. Ihned po zjištění výskytu použijte chemický postřik, např. přípravek Karate. Mnoho škody může nadělat háďátko kopretinové, žijící uvnitř pletiv chryzantém. Výsledkem jeho přítomnosti jsou deformované květy a bezlisté stonky (první příznaky jsou však zaměnitelné s jiným škůdcem či chorobou). Háďátko přezimuje v půdě a zjara napadá rostliny v místě drobných poškození listů. Odpudit ho můžete zkusit afrikány nebo dezinfekcí půdy (granulovaný Basamid).

V deštivém počasí se šíří na rostlinách septorióza, poškozuje listy hnědočernými skvrnami. Nejlépe pomůže chemie. Objevit se může i bílá rez chryzantém. Jde o houbu, jež vytváří na svrchní straně listů žluté skvrny s ložisky výtrusů na rubu listů, jež schnou a opadávají. Silně napadené rostliny musíme spálit, prevencí je zálivka podmokem. Před postřikem odstraníme napadené listy a ošetření opakujeme alespoň pětkrát, vždy po týdnu. 

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se