×
Co vás zajímá?

Vyberete-li si to správné nářadí, ulehčíte si práci v zahradě

Základní zahradnické náčiní potřebuje každý, ať už pečujete o truhlíky na terase, miniaturní předzahrádku nebo velkou zahradu. Jaké nářadí by se vám mohlo hodit?

Rýč

Na vyhloubení jam pro nové výsadby i na odstranění drnů z ploch budoucích záhonů nebo kompostu a samozřejmě k rytí záhonů po sklizni budete potřebovat rýč. Na rytí záhonů jsou lepší typy se zaoblenou čepelí, pro ostatní účely (odstraňování drnů, hloubení jam apod.) spíše rýče špičaté. Ideálně by mělo držadlo násady sahat k prsům či rameni, existují i násady teleskopické. Pokud jámy budete hloubit často, nebude na škodu i lopata pro snazší vyhazování zeminy.

Rycí vidle

Jsou výborné nejen na ohleduplné kypření půdy, podobně můžete zápichy provzdušňovat trávník. Jsou v podstatě univerzálním nástrojem s podobným využitím jako rýč, dobře se jimi odstraňují i dlouhé kořeny plevelů. Současně nahradí i klasické vidle, naberete jimi kupky trávy, přehodíte nezralý kompost.

Hrábě

Na finální úpravu záhonů před setím či osazením se hodí železné hrábě, kdy na uhlazení užijete i jejich bezzubou stranu, jejich hrubost a pevnost je vhodná také při vyhrabávání loňského listí nebo staré trávy.

Máte-li květinovou louku a nepoužíváte sekačku se sběrným košem, oceníte spíše klasické lehké dřevěné hrábě. Ty moderní již nejsou celodřevěné, mívají plastové kolíčky, ale trávu nebo seno i jimi snadno shrabete.

Celoplastové pružné hrábě jsou ideální na hrabání listí a krátké travičky. Drátěné vějířové hrábě se používají na vyhrabávání mechu a staré trávy z trávníku, jejich subtilnější varianty slouží i k hrabání listí.

Motyka a motyčka

S dobrou motykou nakypříte půdu, vyhloubíte jamky a řádky pro výsadbu i výsevy, odstraníte plevel. Abyste mohli plevelům podseknout kořínky, musí být ostrá. Podle toho, jak široké řádky máte v oblibě, vyberete si různé velikosti a tvary čepelí. Nejvíce používaná je takzvaná holandská motyčka s plochou úzkou čepelí, která lehce projíždí půdou, je ideální pro kypření a základní pletí. Pro tvorbu řádků a odstraňování větších plevelů je lepší motyčka s ostřím ve tvaru trojúhelníku. Některé motyčky mají na druhé straně čepele plecí vidlici.

Plecí očko

Tento pomocník podsekne plevele a nakypří půdu, aniž by ji obracel, plecím očkem projíždíte pod povrchem, obvykle je však třeba pohyb škubavě opakovat. Někdy se také nesprávně nazývá ruční kypřič půdy. Záhon upravený tímto nástrojem se nevysušuje a nevyrušujete ani neničíte užitečné půdní mikroorganismy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se