×
Co vás zajímá?

Vytvoření zahrady se středomořským nádechem zvládnete i na malém prostoru

Vneste si do zahrady či na terasu kousek středomořského klidu. Moře sice nemáme, ale teploty letošního předčasného léta budou teplomilným rostlinám přát. Vše doladíte těmi správnými dekoracemi a budete si připadat třeba jako v Provence.

Barvám květin by měla dominovat modrá

Celozelená zahrada je nuda, měla by kvést všemi barvami s dominancí modré a jejích odstínů. Vysaďte levanduli, šalvěj, petúnie a vše doplňte mořem hortenzií a růží, které do zahrady vnesou nádech romantiky. Dbejte na to, aby vlhkomilné rostliny byly více ve stínu a teplomilné na slunečných stanovištích, nedopřejete-li totiž rostlinám to co potřebují, budou chřadnout.

Bylinky, bylinky a zase bylinky

Nebojte se toho a dejte vyniknout květináčům, truhlíkům a záhonkům s bylinkami – se šalvějí, tymiánem, rozmarýnem, bazalkou, saturejkou, pažitkou a jinými bylinkami. Co by byla bez bylinek letní kuchyně, včetně grilování nebo oblíbeného letního nápoje mojito?

Terakotové květináče doplní atmosféru

Navíc se hodí i do malého prostoru. Abychom vytvořili nádech středomoří, upřednostněte ty hliněné, terakotové, s glazurou i bez ní. Použijte na rostliny proutěné koše nebo klidně i starý hliněný hrnec nebo vědro.

Máte-li prostor, postavte si zídku

Nemusí být velká, ani užitečná. Kamenná zídka vás ale okamžitě přenese do starobylých zahrad jižní Francie. Nezbývá-li místo na zídku, oživte zahradu alespoň dekorativními kameny a balvany.

Alespoň jeden citrus

Umístíte-li někam pár citronovníků, nebo keříků s mandarinkami, bude o středomořskou atmosféru postaráno. Třeba budete mít i úrodu, ale nezapomeňte, že v našich podmínkách jde jen o čistě letní záležitost a na zimu musíte mít prostor, kam nádoby s rostlinami umístíte, naši zimu by venku nepřežily.

Na zahradním nábytku záleží

Neměl by být ale těžký a robustní. V zahradě mu bude slušet i patina a trochu nesourodosti. Přemýšlíte-li o zbourání skleníku, který má již svá nejlepší léta za sebou, nedělejte to. Se svou zašlou slávou se vám bude hodit, stejně jako stařičká kovaná mříž nebo dávná studna. K středomořskému stylu ladí i dřevěné či kovové lavičky nebo starý altánek, třebaže je už chatrný.

Textilie, svíčky, svícny a další dekorace

Fantazii se meze nekladou! Svíčky, svícny, lucerny s patinou, houpací sítě, kované mříže, po které se budou pnout růže, nebo staré kolo či historické kolečko, ze kterých uděláte květináč pro levandule, bylinky nebo i rajčata. Celou atmosféru dotvoříte textiliemi z plátna, bavlny a lnu, klidně vyšívanými, pruhovanými nebo čistě bílými.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se