×
Co vás zajímá?

Do salátů i dezertů - jedlé květy bylinek, okrasných i planých rostlin

Jedlé květy jsou nevšední ozdobou různých pokrmů, zároveň i prospívají zdraví. Pokrmu dodají nečekanou chuť, exotický vzhled, aroma i barvu. Můžou být pikantní, sladké, ostré či nahořklé.

Většina rostlin s jedlými květy je krásná i na pohled, takže ozdobí i jakoukoliv, především pak slunnou část zahrady. Může to být květinový, nebo zeleninový záhon, či květník nebo truhlík na terase i balkoně. Kvetoucí rostliny do zahrady navíc přilákají hmyz a po sezónu ji budou krášlit pestrými barvami.

Jedlé květy je nejlepší utrhnout těsně před podáváním.

Pokud chcete jíst plané a okrasné rostliny, raději si je vypěstujte doma. Budete mít tak jistotu, že jsou kvalitní, jedlé a nezasáhly je chemické postřiky. Květy rostlin z květinářství raději nekonzumujte. Plané i okrasné květiny potřebují většinou hodně slunce. Okrasné rostliny musíte pěstovat v úrodné půdě či vhodném substrátu a při růstu je přihnojovat k tomu určenými hnojivy. Plané rostliny přihnojovat nepotřebují, nemají to rády. Z květů planých a okrasných rostlin můžete konzumovat např. lichořeřišnici, sedmikrásku, kopretinu řimbabu, měsíček, večernici vonnou, fialky, violky trojbarevné, pampelišky, okvětní plátky růží.

Jedlé květy má i většina aromatických bylinek. Dají se pěstovat v záhoně, květináčích i závěsných koších. Obvykle jim vyhovuje slunečné stanoviště a propustná půda, na živiny nejsou náročné. Sbírejte květy bazalky, brutnáku, pažitky, fenyklu, yzopu, levandule, majoránky, máty, rozmarýnu, šalvěje, saturejky či tymiánu.

Jedlé květy obsahují vitaminy, minerály, enzymy a barviva, antioxidanty a polyfenoly. Některé květy obsahují látky napomáhající trávení. V květech je až 90 % vody, tzn. také velmi malé množství kalorií. Při jejich konzumaci je třeba brát v potaz jejich účinky působící na lidský organizmus. Například mařinka vonná ředí krev, květy brutnáku a denivky působí diureteticky, měsíček lékařský obsahuje vitamin C a karotenoidy a působí protizánětlivě. Pampeliška je dobrá na zažívání, příznivě působí na tvorbu žluči, lichořeřišniceantibakteriální a antibiotické účinky. Fialky obsahují rutin, který blahodárně působí na špatný krevní oběh.

Tip do kuchyně

Fialky a růžové okvětní plátky můžete obalovat v cukru. Namočte je do bílku a pak do moučkového cukru. Pak je ponechte v teple a suchu 24 hodin pořádně zaschnout. Uskladnit je lze mezi listy papíru ve vzduchotěsné nádobě. Nádherně ozdobí například dort nebo pudink.

Levandule se hodí k domácí zmrzlině nebo vaječnému krému.

V talíři s polévkou nebo v nealkoholickém koktejlu se bude vyjímat brutnák.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se