×

Kategorie

Bylinky do kuchyně

S naší širokou nabídkou bylinek dokážete přivést k dokonalosti takřka jakýkoli pokrm a obdiv strávníků vás nemine. Bez obav můžeme říci, že bylinky jsou opravdu kořením života. Polévce bez libečkupetržele bude totiž vždy něco chybět. Rajčata s mozzarellou bez bazalky nejsou tak chutné a koprová omáčka by bez čerstvého kopru nemohla existovat. Dodejte vašemu vaření ještě více chuti i vůně a staňte se mistry kuchyně.

Číst více
  • Majoránka

    Majoránka

    Majoránka je bylinka s jemně kořeněnou, sladší vůní. Jedná se o typického zástupce bylinek z čeledi hluchavkovitých, bez kterého se v kuchyni neobejdeme. Dochutí širokou škálu pokrmů od salátů a omáček po bramboráky či polévky.

  • Bazalka

    Bazalka

    Aromatická bylina z čeledi hluchavkovitých se používá velmi často v italské kuchyni. Původně však pochází z Indie a dalších koutů Asie. Kromě výborné chuti, která doplní takřka každý pokrm, má bazalka i mnoho dalších výhod. Nejen, že léčí, ale její silice jsou také výbornými antidepresivy. 

  • Libeček

    Libeček

    Velmi aromatická rostlina z čeledi miříkovitých, bez které si nedokážeme představit poctivé vývary nebo omáčky. Libeček je močopudný a výborně léčí záněty dolních cest močových. Lze spotřebovat všechny jeho části, od listů, přes plody až po oddenky.

  • Kerblík

    Kerblík

    Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi miříkovitých. Kerblík u nás není příliš známý, což je škoda, protože v kuchyni má tato voňavá bylina široké využití především při přípravě masa, zeleniny nebo třeba omelet. Setkáme se s ním hlavně ve francouzské kuchyni.

  • Kmín

    Kmín

    Kmín je tradičním českým kořením, které se řadí do čeledi miříkovitých. Ročně zde spotřebujeme přibližně 3 tuny kmínu. Může být dvouletou, ale také trvalkovou rostlinou, je nenáročný na teplo, ale má rád slunce. Lze z něj vyrobit kmínový olej, čaj nebo ho přidat do různých pokrmů.

  • Kopr

    Kopr

    Kopr se řadí do čeledi miříkovitých. Jedná se o jednoletou bylinu pocházející z východní oblasti Středomoří a ze západní Asie. V gastronomii a léčitelství se využívá celá rostlina kromě kořenů. Vzhledem ke své velmi aromatické chuti se kopr využívá převážně jako koření k rybám, masům a do různých smetanových či mléčných polévek a omáček. 

  • Petrželka

    Petrželka

    Petrželka patří mezi tradiční koření využívané v kuchyni, má velice aromatickou vůni. Lze ji přidat do polévek a vývarů, smetanových omáček, salátů nebo do nádivek. Petrželku můžete také použít jako ozdobu pokrmů. 

  • Oregano

    Oregano

    Oregano neboli Dobromysl řadíme do čeledi hluchavkovitých. Jeho nejtypičtější využití v kuchyni je při přípravě italské pizzy. Najdeme jej také ve směsi provensálského koření. Není však důležité pouze pro gastronomii a léčitelství. Jedná se totiž o medonosnou bylinu, která dodává potřebnou potravu opylovačům.

  • Koriandr

    Koriandr

    Tato jednoletá rostlina z čeledi miříkovitých se využívá jak v gastronomii, tak v léčitelství. Pochází z Indie a Egypta, odkud se rozšířila do Středomoří a dále do vnitrozemí. Koriandr příznivě ovlivňuje trávení a kromě dochucení pokrmů se využívá také při přípravě alkoholických nápojů a vína.

  • Tymián

    Tymián

    Tymián nebo-li mateřídouška je bylina z čeledi hluchavkovitých pocházející ze Středomoří. Působí protizánětlivě a je výborná do omáček, polévek, na pečená masa. Kromě gastronomie se využívá i v kosmetickém průmyslu a aromaterapii. 

  • Fenykl

    Fenykl

    Fenykl je léčivá víceletá rostlina z čeledi miříkovitých používaná v gastronomii. Nejčastější využití má v italské a francouzské kuchyni, kde zpracovávají její listy i plody. Má sladkou chuť, podobnou anýzu. Novopečené maminky jej užívají pro jeho léčivé účinky. Je totiž výborný proti nadýmání nebo křečím v žaludku a střevech. A proto je velmi často součástí různých bylinných čajových směsí, kojících čajů a mimo jiné zvyšuje i tvorbu mateřského mléka.

  • Rozmarýn

    Rozmarýn

    Rozmarýn je stálezelená léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Jedná se o ideální doplněk k telecímu, skopovému i drůbežímu masu, k pečeným rybám nebo třeba k sýrovým pokrmům. Je také součástí provensálského koření.

  • Máta

    Máta

    Tato bylina patří do čeledi hluchavkovitých, rodu máta. Kromě silného mentolového aromamáta mnoho léčivých účinků. V kuchyni používáme její lístky na čaj, přidáváme je do nejrůznějších nápojů, ale můžeme ji zpracovat také do bylinkového dresinku, který se výborně hodí ke steakům. Kromě klasické máty peprné existuje mnoho dalších variant, například máta jablečná.

  • Meduňka

    Meduňka

    Léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých se využívá především pro její zklidňující účinky. Meduňka má blahodárný vliv na kvalitu našeho spánku a dokáže i zbavit stresu. V kuchyni se pro svoji citrusovou příchuť používá jako koření do salátů či k dochucení různých nápojů.

  • Saturejka

    Saturejka

    Saturejka je rod rostlin z čeledi hluchavkovitých. Tato bylinka původně pochází ze Středomoří. V kuchyni ji najdeme ve směsi provensálského koření nebo směsi čubrica, která se používá především v balkánské kuchyni k přípravě mletých mas a různých masových směsí. Mimo jiné má také antibakteriální a antiseptické účinky.

  • Směsi

    Směsi

    Chcete mít všechny bylinky pohromadě a nemáte chuť ani čas vysévat jednotlivé druhy? Využijte možnosti koupit si již namíchané směsi bylinek a ušetřete čas i peníze. Vybrat si můžete z aromatické směsi bylin nebo jedlých léčivých květin.

Zobrazení 1-20 z 93 položek

Nastavení

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se