×
Co vás zajímá?

Už máte své favority pro podzimní výsadbu okrasných cibulovin?

Nejvhodnějším měsícem pro založení záhonu s cibulovinami je září, pokud to ale nestihnete, můžete vysazovat i počátkem října. A pak už se můžete těšit na pastelové barvy tulipánů, narcisů, okrasných česneků, řebčíků a dalších druhů.

Obecně lze říci, že většina cibulovin vyžaduje slunné stanoviště a humózní propustnou půdu. Při sázení se říďte poučkou, že cibule se vkládají do hloubky dvou a půl nebo trojnásobku jejich výšky. Ke správnému odhadu hloubky si můžete pomoci i sázecí lopatkou s vyznačením centimetrů. Při výsadbě do květinových záhonů pamatujte, že cibuloviny vypadají lépe ve skupinách, většinou se tedy používá výsadba do „hnízd“. Ideální je, když k sobě vysadíme deset a více cibulí od jednoho druhu.

Asi nejpěstovanějšími a nejznámějšími cibulovinami jsou bezesporu tulipány, které se v Ev­ropě pěstují od 16. století. Obecně vzcházejí koncem února a začátkem března, když půda rozmrzne a prohřeje ji slunce. Kombinovat je můžete např. s dvouletkami, především s pomněnkami a maceškami, tehdy cibule vysazujte řidčeji, ne do sponu 10 x 10 cm, ale většinou na vzdálenost 25 až 30 cm.

Narcisy mají tu přednost, že je nemusíte každoročně vyrývat ze země, v půdě mohou zůstat bez přesazení řadu let a stále pokvetou. A další výhodou je, že cibulky nechutnají myším, hrabošům a hryzcům zdaleka tak jako cibule tulipánů.

S výraznými zvoncovitými květy bude nepřehlédnutelnou solitérou mezi trvalkami nebo na skalce majestátní řebčík. Před výsadbou cibule dlouho neskladujte, mají slabou slupku a snadno vysychají. Cibule řebčíku jsou jedovaté, ale prý odpuzují škůdce, jako jsou myši a hraboši.

Do trvalkových záhonů s nízkými nároky na údržbu jsou vhodnými adepty okrasné česneky. Jejich velké kulovité květy jsou mimořádně zajímavé, a to i po odkvětu, sestavou stovek semen. Jsou zcela nenáročné, mrazuvzdorné a velmi trvanlivé (na stejném místě je můžeme nechat několik let), porostou téměř kdekoliv s výjimkou mokřadů.

Nenáročné jsou také různé kultivary šafránů, sněženky i žluté talovíny. Pro zplanění cibulovin v trávníku se výborně hodí pestré šafrány, sněženky, modřence, ladoňky nebo výše zmiňované talovíny, které se navíc množí i samovýsevem. Na vlhčí místa můžete zasadit bledule.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se