×
Co vás zajímá?

Sázíme a pěstujeme - Ředkve a vodnice

Přidat k oblíbeným

Ředkve mají zejména v létě dobré podmínky pro růst. Při dlouhých dnech ředkve netvoří bulvy, ale přímo vybíhají do květu, vysejte je proto až ve druhé polovině července a počátkem srpna. Vegetační doba je cca 85 dnů od výsevu. Semena se vysévají po dvou až třech do hnízd ve sponu 40 x 30 cm. Když rostlinky vzejdou vyjednoťte je. Rostlinám zajistěte pravidelnou závlahu.

Sklizeň probíhá před příchodem silnějších mrazů v říjnu a listopadu. Pokud zajistíte vhodné podmínky skladování při teplotě 2–7 °C, můžete kořeny skladovat po dobu několika měsíců.

Ředkve mají vysoký obsah vitamínu C, obsahují kyselinu listovou, selen, železo, síru, draslík, vápník, hořčík a další. Ve vysoké míře jsou v nich zastoupeny hořčičné oleje, které jim dodávají typickou, štiplavou chuť. 

Vodnice mají kratší vegetační dobu, sklízí se již 35 až 70 dní po výsevu, takže pokud se vám zdá již pozdě na výsev ředkve, zasejte vodnici. Patří do rodu Brasica napus a je příbuzná s řepkou. Z českých zahrad se téměř vytratili, významné místo jim však patří v asijské kuchyni. Jsou již vyšlechtěny odrůdy s jemnou, křehkou dužninou a nasládlou chutí, která se dá přirovnat ke kedlubně nebo nepálivé ředkvičce.

Na pěstování je vodnice nenáročná, pokud jí připravíte vhodné podmínky k růstu. Vyžaduje dobře zpracovanou půdu, častou závlahu a sluníčko. Vhodná teplota při pěstování je 12–20 °C. Rostliny snášejí bez poškození mrazy i do -8 °C. Výsev probíhá v červenci až srpnu do řádků 0,2–0,4 m od sebe. Rostlinky vyjednoťte na 10–14 cm. Sklizeň probíhá v říjnu a listopadu, nať odstraňte, ale ponechte srdéčko. Lze ji pěstovat i ve větších nádobách nebo v truhlíku za oknem.

Vodnice je vhodná při hubnutí – obsah vody je téměř 90 %, vláknina a minimum kalorií. Obsahuje sirnou silici, která má antibakteriální účinky, obsažené steroly působí preventivně proti ateroskleróze. Má močopudné účinky, klidní nervy a stimuluje srdeční činnost.

V kuchyni mladé vodnice využijí syrové do salátů, vařené můžete polít máslem a posypat petrželkou nebo podávat s petrželovou omáčkou. Pozdní odrůdy je třeba před zpracování oloupat. Jsou výborné na kaši, opečené, dušené v zeleninových směsích i polévkách.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se