×
Co vás zajímá?

Jaké cukety pěstovat a co dělat, když „nerostou“?

Cukety jsou zdravé, obsahují spoustu vlákniny i vitaminů a jsou nenáročné na pěstování. Jaké kultivary pěstovat a co když se nám jejich pěstování nedaří? 

Pokud cuketám dopřejete vše, co potřebují k zdárnému růstu, tedy středně těžkou, na humus bohatou půdu, slunné stanoviště chráněnou před silným větremdostatečnou zálivku a jednou za dva týdny je přihnojíte, měli byste sklízet bohatou úrodu. Doporučujeme také zvolit vhodné sousedy – česnek, cibuli, pórek, kukuřici, červenou řepu a keříčkové fazole, či jiné druhy zeleniny, ke kterým je také velice tolerantní, snad jen v blízkosti hrachu se necítí nejlíp.

Co dělat, abyste sklízeli zdravé plody

Rostoucí plody je ideální podkládat – slámou, pilinami, prkénkem, dlaždicí a podobně, aby na vlhké zemi nezačaly plesnivět. Deformují-li se plody a listy mají žluté mapy, jde o projev nebezpečné virózy – virové mozaiky okurky a virové žluté mozaiky okurky. Přenašečem infekce je savý hmyz, hlavně mšice. Bohužel na virózy neplatí žádný postřik, při objevení prvních příznaků nemocné cukety ihned odstraňte ze záhonu a spalte je. Pokud se mladé plody nevyvíjejí a zahnívají, jsou příčinou velké dozrávající plody, které se nesklidily, nové, malé zakrní a postupně zahnívají. Rostlina totiž soustředí svou pozornost na výživu semen v dozrávajících plodech a další násadu plodů už nezvládá vyživovat.

Po sklizení velkých plodů, v průběhu zhruba dvou týdnů, je zdravá cuketa opět schopná obnovit plodnost. Za horkého a suchého počasí (většinou v srpnu) může cukety napadnout padlí, které se projevuje šedavým povlakem na listech. Rostliny špatně rostou, na listech se objevuje práškovitý, šedý povlak. Prevencí je celkově dobrá kondice rostlin. Napadené listy včas odstraňujte. Zkusit můžete přírodní postřik z přesličky rolní, která obsahuje pro houby toxický saponin.

Jaké druhy můžete pěstovat?

Zelené cukety s klasickými tmavě zelenými plody, které mají velmi lahodnou chuť a lze je konzumovat jak v syrovém, tak tepelně upraveném stavu jsou např. odrůdy Diamant F1, Baccara F1 nebo Partenon F1.

Žluté cukety jsou oproti klasickým tmavě zeleným odrůdám jemnější, mají žluté a křehčí plody. Jde např. o odrůdu Sunstripe F1, která má zářivě žluté plody se zlatým žíháním, které si udržují štíhlý tvar i při přerůstání. Další jsou Goldena, Atena F1,  Goldline F1 a Zephyr F1.

Bílá cuketa je například odrůda Kveta. Jedná se o keříčkovitou lahůdkovou (chřestovou) tykev, jež vytváří plody zelenobílé až žlutobílé barvy, válcovitého, kyjovitého tvaru. Je to raná odrůda, na jejíž úrodu se můžete těšit již od začátku července.

Kulatá cuketa je odrůda Trend F1. Je to moderní partenokarpická cuketa, která nepotřebuje k vývoji plodů oplodnění. Lahodné a prakticky bezsemenné plody jsou kulaté, světle bělozelené, s pevnější dužinou, která při přezrávání pomaleji měkne. Nejchutnější jsou mladé plody o průměru 8 až 10 cm. Keříky jsou rozkladitější než klasické cukety. Z dalších jsou to např. Tondo di Nizza nebo Eight Ball F1.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se