×
Co vás zajímá?

Jak vypěstovat krásné a chutné okurky

Okurky jsou zaručeně nejoblíbenější českou zeleninou. Jsou zdravé, chutné a osvěžující. Pěstovat se dají klasické nakládačky, které se zavařují na kyselo, nebo „hadovky či salátovky“, ideální do salátů a teplých pokrmů. Okurka je dietní, má minimum kalorií a díky obsahu draslíku skvěle odvodňuje, což ocení každý, kdo chce zhubnout. Obsahují 90 až 96 % vody, z čehož jasně plynou předpoklady pro jejich úspěšné pěstování.

1. Základní životní potřebou pro okurky jsou slunce a světlo. K úspěšnému růstu jim dopřejte stanoviště na slunci, a to alespoň na osm hodin denně. Silných a chutných plodů se nedočkáte, pokud je budete pěstovat v polostínu nebo dokonce stínu. 

2. Kyprá, výživná a na humus bohatá půda. Okurkám přilepšete půdu vrstvou kvalitního, vyzrálého kompostu. Půda by měla být prohřátá, ideální je pěstování na černé fólii.

3. Než kolem okurek začne bujet plevel, je třeba včas zahájit plečkování a okopávání. Čím jsou rostlinky plevele menší, tím snáze se ničí. Stačí vždy jen velmi opatrně a s citem prohrábnout povrch půdy, klíčící plevel tak nestačí vůbec vyrůst. Nadlehčená a čistá horní vrstva půdy také účinně brání vypařování vody ze spodních vrstev, v nichž jsou umístěny kořeny. Okopávejte pravidelně, po čase půda zase slehne. Rostliny okurek koření velmi mělce, pozor tedy na zpřetrhání kořenů. 

4. Okurky zalévejte pravidelně ráno i večer, a to odstátou vodou, rozhodně ne studenou. Vyvarujte se také poledního zalévání, kdy dojde k rychlému vypaření vody a pro okurky je to velký šok. Z okolní půdy by se také nemělo stát bláto. Zavlažujte výhradně pod listy, jinak dáte průchod vzniku plísní a houbových chorob. 

5. Důležití jsou také vhodní sousedé. Pozor na to, co zasadíte v okolí okurek, mohlo by to neblaze ovlivnit jejich dobrý růst. Určitě v jejich blízkosti nepěstujte brambory. Přilepšit jim naopak mohou ředkvičky.

6. Nesázejte okurky během let vždy na stejný záhon, ohrozili byste tak zdraví půdy. Každou sezónu byste je měli přesunout na jiné stanoviště. Je to tak s většinou plodin, půda se po pauze zotaví a nebudete riskovat dlouhodobé zamoření. 

7. Pokud chcete mít skutečně kvalitní malé okurky na zavařování, měli byste je sklízet každý druhý den. I přerostlé nakládačky však spotřebujete např. na kvašení či na salát, ale snižují tak výnos kvalitních plodů. Jedním přerostlým plodem přijdete asi tak o tři až pět okurek, které rostlina již nenasadí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se