×
Co vás zajímá?

Jak správně pečovat o vánoční hvězdu?

Za chvíli obchody zaplaví pryšec nádherný, známý též jako vánoční hvězda. Patří k nejrozšířenějším vánočním květinám v českých domácnostech. Nejoblíbenější červenou variantu v posledních letech doplňují rostliny v bílé či krémové barvě. Pestře zbarvenou část rostliny však netvoří květy, nenechte se zmást. Jsou to listeny – listy, které ochraňují malé žluté květy pryšce.

Pryšec původně pochází z Mexika, kde ve volné přírodě dorůstá až do výšky pěti metrů. Poprvé se do Evropy dostala v roce 1804 a přivezl ji přírodovědec Alexander von Humboldt. Do Spojených států se dostala díky americkému velvyslanci Joeli Poinsettovi na jehož počest je květina v USA známá jako Poinsettia. Symbolem adventu se tato rostlina stala teprve na počátku 20. století. Rodina německého přistěhovalce Paula Ecka vánoční hvězdu jako řezanou květinu začala v předvánočním období prodávat v Los Angeles a postupně se tento zvyk rozšířil do celých Spojených států.

Aby vám vánoční hvězda hezky kvetla, zaměřte se v první řadě na podmínky, které jí v obchodě byly dopřány. Květiny jsou náchylné na chlad a průvan, budou-li v něm v obchodě stát, dlouho vám doma nevydrží. Při výběru se pak zaměřte na vzhled rostliny – listy musí být silné, husté a sytě zelené bez viditelných vad. Zemina by neměla být příliš mokrá, ale ani vysušená.

Rostlinu si domů odneste pečlivě zabalenou do silné vrstvy papíru. Pozor však, abyste při tom nezlomili její tenké výhonky. Doma ji umístěte na teplé a světlé stanoviště, které je chráněné před průvanem. Nejlépe se jí bude dařit při pokojové teplotě mezi 15 a 22 °C. Můžete ji umístit i na vnitřní okenní parapet, než však začnete větrat, nezapomeňte květinu schovat do místnosti – venkovní chladný vzduch by ji mohl poškodit. Při zalévání buďte opatrní – hvězda nesnáší přemokření, zabraňte tomu, aby voda v květináči stála. Je-li půda příliš suchá, rostlina začne žloutnout a opadávat. Zálivka má být mírná a pravidelná.

Jestliže jste o hvězdu dobře pečovali, a přesto jí po Vánocích její pestrobarevné listy začnou opadávat, nemusíte se ničeho obávat. Rostlina neuhynula, jen přechází do fáze odpočinku. Přemístěte ji na chladnější místo a omezte zálivku. Na jaře rostlinu zastřihněte a přesaďte, v létě by rostlina měla stát na chladném a světlém místě a měli byste ji také pravidelně hnojit a zalévat.

Vánoční hvězda patří mezi krátkodenní rostliny, pro tvorbu květů a barevných listenů tedy potřebuje dlouhé noci a krátké dny. Aby byl pryšec v době adventu opět pestře zbarven, je třeba ho 6 až 8 týdnů předem zatemňovat. Každý den proto rostlinu nejméně na 12 hodin přikryjeme například kartonovou krabicí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se