×
Co vás zajímá?

Aby na jaře zahrada kvetla, začněte již teď s výsadbou cibulovin

Pro rozkvetlé jaro můžeme cibuloviny vysazovat již od září, jelikož tyto cibuloviny jsou prvními posly jara. Přišel tedy čas, vybrat místa kam umístit cibulky tulipánů, sněženek, narcisů, hyacintů, modřenců, ladoněk aj. Cibulky stačí jednou vysadit – při správné péči vás mohou svou krásou těšit i několik let. Vyjímat se budou v obrubě záhonů, cest a chodníčků, ale pěkně vypadají i uprostřed trávníku nebo jako podsadba stromů. Nižší druhy můžeme vysadit i do nádob a truhlíků.

Většina cibulovin potřebuje propustnou, výživnou půdu. Půdu můžeme vylepšit zralým kompostem či kravským hnojem. Je-li těžká a nepropustná, je třeba pro cibulku vyhloubit prostornou a hlubokou jamku (cca 30 cm) a na dno vložit drenáž – písek či drobný štěrk smíšený se zeminou. Cibuloviny se na místo sázejí tak, aby hloubka jamky trojnásobně převyšovala výšku cibule. Nádherné jsou skupinové výsadby o alespoň 20 ks. Cibulky sázíme minimálně 10 cm od sebe.

Nejoblíbenější jsou zřejmě tulipány vyšlechtěné do stovek barevných odstínů, výšek, plných i jednoduchých květů. Tulipány vydrží kvést od dubna do června, vyberou-li se ty správné odrůdy.

A dovedete si představit jaro bez květů modřenců, snědků, sněženek, bledulí a talovínů, které prospívají i pod stromy?

Hyacinty, stejně jako krokusy, vyžadují lehké půdy a slunečné stanoviště. Z široké barevné palety květů hyacintů si vybere každý. Krásně voní a navíc je vhodný k řezu do vázy.

Odolné, vyšlechtěné do mnoha variet a rostou i v těžších půdách – narcisy jsou také vděčnými cibulovinami. Potřebují však více vláhy, než ostatní cibuloviny. Skvěle vyniknou ve skupinových výsadbách nebo také v nádobách na balkóně.

Vyskytují-li se na naší zahradě hryzci nebo hraboši, cibulky chráníme dostatečně hustým pletivem, nebo je vysazujeme v perforovaných drátěných či plastových košících. Pomocníkem při sázení, zvláště do trávníku, je sazeč, kterým snadno vyrýpneme špalík zeminy.

Tag: prodej
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se