×
Co vás zajímá?

Pomocníci při pěstování - sadbovací tablety

Sadbovací tablety či válečky jiffy, vyrobené ze slisované sphagnové rašeliny, čedičového nebo jiného vlákna, jsou určeny pro sadbování a řízkování rostlin.

Dříve našly využití především u velkopěstitelů, ale postupně se dostávají do povědomí i drobných domácích pěstitelů léčivých bylin, chilli papriček a dalších druhů rostlin, které je nutné předpěstovat. Rašelinové tablety jsou velmi zajímavou pomůcku vhodnou nejen k předpěstování, ale také k zakořenění řízkovaných částí rostlin.

Při použití rašelinových tablet odpadá nutnost zásadní manipulace s pěstovanou rostlinou, protože celou nabobtnalou tabletu, která už obsahuje poměrně bohatý kořenový systém, jednoduše vsadíte do větší nádoby, nebo rovnou do fóliovníku či skleníku. Velmi se tak urychluje vývoj rostlin, protože odpadají pro předpěstovávanou rostlinu stresová období v případě přemístění z vaty do kelímku se substrátem, která bývala dříve využívána pro naklíčení semene a následně z kelímku do dalšího prostředí. Rašeliník ve svých buňkách navíc skvěle drží velké množství vody (někdy i dvacetinásobek suché hmotnosti).

Výhody tablet

Výhodou tablet je úspora místa, snadná manipulace a skladování před vlastním použitím. Díky vyváženému poměru vzduchu v nabobtnalé tabletě rostliny rychleji zakoření.

Tablety neobsahují škůdce ani zárodky nemocí, takže je není potřeba sterilizovat. S tabletami se snadno manipuluje při následné výsadbě rostlin, které rychle zakoření. Díky maximálnímu využití prostoru lze na ploše 2,2 m2 pěstovat až 1000 kusů sazenic.

Další výhodou je, že tablety není nutné často zalévat. V neposlední řadě umožňují i delší transport rostlin z důvodu vyšší absorpce vody. 

Jak s nimi pracovat?

Tabletu vložte do misky a zalijte vodou. Během pár minut dojde k absorbování vody a jejich nabobtnání. Poté můžete rovnou vysévat, či zapichovat rostlinné řízky.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se