×
Co vás zajímá?

Jaké květiny do truhlíku na trvale osluněný balkón?

Kromě klasických a ověřených balkonových rostlin můžete vyzkoušet i jiné, zajímavé druhy. Z kterých vybírat?

Při výběru balkonových rostlin nevybírejte jen podle toho, které druhy se vám líbí, ale zohledněte hlavně na jakou světovou stranu je váš balkon orientovaný. Záleží také na tom, zda jde o balkon rodinného domu situovaný do zahrady nebo balkon v několikátém patře nad rušnou silnicí. Teplota v ulici bude totiž o několik stupňů vyšší, a za horkých dnů se tu udrží dlouho do nočních hodin.

Podle čeho poznáte rostliny, kterým vyhovují trvale osluněná místa? Na takovýchto stanovištích je pro rostlinu zásadní získat kořeny dostatek vody, dobře s ní hospodařit a snížit maximálně její odpar. Kořeny neuvidíte, avšak listy, které jsou odpovědné za odpar, si prohlédnout můžete. Listy bývají drobnější (např. heřmánku či řebříčku), úsporně rozložené (lewisie), často dužnaté (rozchodníky, šruchy), někdy dokonce s voskovou vrstvičkou (netřesky). Rostliny mají další typický rys – chloupky na listech. Tento znak se u balkonových rostlin vyskytuje hojně, vybavte si třeba pelargonie, petúnie, gazánie, kosmatce nebo plektrantus.

Hodně dlouho kvetou, potřebují ale chudý písčitý substrát, jinak budou křehké, vysoké a nepokvetou – šruchy. Kosmatce je třeba zkombinovat s jinými druhy, jsou totiž poměrně drobné. Květy gazánií se brzy odpoledne zavírají a za deštivého dne se neotevřou. Dvojzubec (bidens) vytvoří záplavu zlatých květů, proto vyžaduje pevné ukotvení truhlíků. Na úpalu listy vějířovek červenají, mají pěknou šmolkovou barvu květů. Jako doplňkové traviny můžete použít kostřavy, nerozrůstají se. Bohatými bílými květy s výraznou vůní kvetou lobularie (laločnice, tařicovky), dobře se kombinují třeba s petúniemi. K lobelkám se hodí třeba všelichy (brachycome). Jako modré kopretiny vypadají felicie (kapské astry), které mají výrazný sytě žlutý a vystouplý střed květů.

Na východní či západně orientovaný balkon se hodí

Petúnie a surfínie potřebují hodně vody a výživy. V polovině léta se vyholené výhony sestřihávají.

Nestařec vytváří kompaktní keříky. Výhodou je, že kvete až do mrazů.

Otočník (pokojová vanilka) je silně vonící kompaktní rostlina s fialovými květy.

Libora (lantana) rozkvétá zlatooranžovými květy ve svazečcích. výhodou rostliny je, že dobře přezimuje.

Vitálka roste bohatě, převisle a má výrazné zlaté květy s tmavým středem.

Ostruhatka (hledíkovka, diascie) je jemná rostlina, nejčastěji s růžovými květy v různých odstínech.

Bakopa (suterá) má bohatě kvetoucí keříky s drobnými listy. Je vhodná do závěsů.

Sporýš zahradní (verbena) je pěkně vypadají v kombinaci s nestařcem a šalvějí.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se