
Substrát pro výsev a množení - 200 g

Listová zelenina se pěstuje pouze pro listy, z čehož vyplývá i její základní vlastnost. Má vesměs krátkou vegetační dobu, protože nevytváří plody ani semena. Má nízkou energetickou hodnotu a je významná zejména obsahem vitaminu C, vitaminu E a kyseliny listové. V naší nabídce najdete například semena salátu, špenátu, kozlíčku nebo zajímavého mangoldu.
Sáláty jsou výborným doplňkem jakéhokoli zeleninového pokrmu. Jsou zdrojem mnoha vitamínů, draslíku nebo vápníku. Vybírat můžete z klasických druhů, nebo zkusit pěstovat a následně ochutnat nějaké netradiční.
Aromatické a chuťově výrazné lístky připomínající třeba ty od pampelišky, to je rukola alias roketa. Pěstuje se ze semen a můžete ji přidat do jakéhokoli salátu. Dodá mut tu správnou štiplavost.
Na ozdobu polévek a dalších pokrmů je bezkonkurenční. Petrželka nejlépe chutná čerstvá, dá se však usušit i zamrazit. V poslední době začíná být čím dál více oblíbenou i hladkolistá petržel. Vybírat můžete i z klasických druhů petrželky.
V této kategorii naleznete osivo různých druhů špenátů. Ti zasvěcení dobře ví, že nejlépe chutná z vlastní zahrádky. Pěstování je nenáročné, špenát roste "skoro" sám. Další z výhod, proč ho zkusit pěstovat, je vegetační doba (od výsevu až po sklizeň to trvá maximálně šest týdnů).
K růstu potřebuje zásaditou půdu, dobře zásobenou živinami. Dá se vysévat jak pro jarní, tak i pro podzimní výsevy.
Kozlíček má mírně oříškovou chuť a plno vitamínu C. Nejlépe se mu daří po podzimním výsevu, dobře odolává mrazu a můžete se tak z jeho úrody těšit i přes zimu! Jeho listy se hodí do všech druhů zeleninových salátů.
Ten, kdo se zabývá zdravou stravou, ho určitě zná. Kadeřávek stojí za to zkusit pěstovat. Obsahuje mnoho vitamínů a je ideální přílohou k masu nebo třeba ke grilovanému sýru.
Řeřicha z čeledi brukvovitých se vyskutuje zejména v povodí řek. Během několik dnů si ze semen můžete doma na okně vypěstovat tuto nenáročnou rostlinku. Nejčastěji se konzumuje zasyrova. Používá se, stejně jako pažitka, na posyp pokrmů nebo do pomazánek.
Celer se rozděluje na bulvový a řapíkatý. V obou případech jde však o zeleninu s nezaměnitelnou chutí a přínosem pro lidské zdraví.
Řapíkatý celer se stal populární hlavně mezi propagátory diet. Pravdou je, že obsahuje velké množství vlákniny a povzbuzuje metabolismus. Kvůli své velmi specifické chuti ne každému vyhovuje, jeho výraznost lze "utlumit" například přidáním jablka nebo mrkve.
Bulvový celer je základem pro vývary a omáčky, dají se z něj udělat také zeleninové hranolky nebo pyré.
Hořčic existuje mnoho druhů. Správný říz dodají salátům japonská hořčice Mizuna nebo Wasabina. V nabídce ale máme třeba hořčici černou, která se využívá k léčbě revma, ale v kuchyni se také neztratí.
Mangold vám rozzáří talíř. Tento příbuzný řepy a špenátu existuje v mnoha barevných variantách. V našich končinách se nepěstuje tak často, ale stojí za vyzkoušení.
Využití najde jak v teplé, tak ve studené kuchyni, jeho listy je možné sklízet po více sezon.
Listy čekanky jsou křupavé a obsahují velké množství vitamínů. V kuchyni ji využijete nejen do salátů, ale je možné ji zapékat, podusit nebo orestovat.
Artyčok je příbuzný bodláku, jeho plody se však zpracovávají stejně nebo podobně jako zelenina. Z artičoku se konzumuje jen velmi malá část, dodá vám spoustu vitamínů a minerálů a ozvláštní nejeden pokrm.
Listové zeleniny je opravdu nepřeberné množství. Používá se hlavně do salátů nebo různých exotických jídel. Možná už jste se někdy setkali třeba s Perilou, která se hojně využívá v asijských pokrmech. V této kategorii najdete velké množství semen netradiční listové zeleniny.
Nejdříve se, prosím, přihlašte
Přihlásit seZaložte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží
Přihlásit se