×

Kategorie

Listová zelenina

Listová zelenina se pěstuje pouze pro listy, z čehož vyplývá i její základní vlastnost. Má vesměs krátkou vegetační dobu, protože nevytváří plody ani semena. Má nízkou energetickou hodnotu a je významná zejména obsahem vitaminu C, vitaminu E a kyseliny listové. V naší nabídce najdete například semena salátu, špenátu, kozlíčku nebo zajímavého mangoldu.

Číst více
  • Salát

    Salát

    <p><strong>Sáláty</strong> jsou výborným doplňkem jakéhokoli zeleninového pokrmu. Jsou zdrojem mnoha vitamínů, draslíku nebo vápníku. Vybírat můžete z klasických druhů, nebo zkusit pěstovat a následně ochutnat nějaké netradiční.</p>
  • Rukola, Roketa

    Rukola, Roketa

    <p>Aromatické a chuťově výrazné lístky připomínající třeba ty od pampelišky, to je <strong>rukola alias roketa</strong>. Pěstuje se ze semen a můžete ji přidat do jakéhokoli salátu. Dodá mut tu správnou štiplavost.</p>
  • Petrželka

    Petrželka

    <p>Na ozdobu polévek a dalších pokrmů je bezkonkurenční. Petrželka nejlépe chutná čerstvá, dá se však usušit i zamrazit. V poslední době začíná být čím dál více oblíbenou i <span style="color: #7cd320;"><strong><a href="https://www.zesemen.cz/petrzelka/869-petrzel-natova-hladka-semena-petrzele-petroselinum-crispum-500-ks.html"><span style="color: #7cd320;">hladkolistá petržel</span></a></strong></span>. Vybírat můžete i z klasických druhů petrželky.</p>
  • Špenát

    Špenát

    <p>V této kategorii naleznete osivo různých druhů <strong>špenátů</strong>. Ti zasvěcení dobře ví, že nejlépe chutná z vlastní zahrádky. Pěstování je nenáročné, špenát roste "skoro" sám. Další z výhod, proč ho zkusit pěstovat, je vegetační doba (od výsevu až po sklizeň to trvá maximálně šest týdnů).</p> <p>K růstu potřebuje zásaditou půdu, dobře zásobenou živinami. Dá se vysévat jak pro jarní, tak i pro podzimní výsevy. </p>
  • Kozlíček

    Kozlíček

    <p><strong>Kozlíček</strong> má mírně oříškovou chuť a plno vitamínu C. Nejlépe se mu daří po podzimním výsevu, <strong>dobře odolává mrazu</strong> a můžete se tak z jeho úrody těšit i přes zimu! Jeho listy se hodí do všech druhů zeleninových salátů.</p>
  • Kadeřávek

    Kadeřávek

    <p>Ten, kdo se zabývá zdravou stravou, ho určitě zná. <strong>Kadeřávek</strong> stojí za to zkusit pěstovat. Obsahuje mnoho vitamínů a je <strong>ideální přílohou</strong> k masu nebo třeba ke grilovanému sýru.</p>
  • Řeřicha

    Řeřicha

    <p><strong>Řeřicha </strong>z čeledi brukvovitých se vyskutuje zejména v povodí řek. Během několik dnů si ze semen můžete doma na okně vypěstovat tuto nenáročnou rostlinku. Nejčastěji se konzumuje zasyrova. Používá se, stejně jako pažitka, na posyp pokrmů nebo do pomazánek.</p>
  • Celer

    Celer

    <p class="MsoNormal"><strong>Celer</strong> se rozděluje na <strong>bulvový</strong> a <strong>řapíkatý</strong>. V obou případech jde však o zeleninu s nezaměnitelnou chutí a přínosem pro lidské zdraví.</p> <p class="MsoNormal"><strong>Řapíkatý celer</strong> se stal populární hlavně mezi propagátory diet. Pravdou je, že obsahuje velké množství vlákniny a povzbuzuje metabolismus. Kvůli své velmi specifické chuti ne každému vyhovuje, jeho výraznost lze "utlumit" například přidáním jablka nebo mrkve.<o:p></o:p></p> <p class="MsoNormal"><strong>Bulvový celer</strong> je základem pro vývary a omáčky, dají se z něj udělat také zeleninové hranolky nebo pyré.</p>
  • Hořčice

    Hořčice

    <p>Hořčic existuje mnoho druhů. Správný říz dodají salátům japonská <a href="https://www.zesemen.cz/mizuna/231-mizuna-rmiz-f1-japonska-horcice-semena-japonske-horcice-mizuna-50-ks.html"><span style="color: #7cd320;">hořčice Mizuna</span> </a>nebo <span style="color: #7cd320;"><a href="https://www.zesemen.cz/horcice/2766-horcice-wasabina-brassica-juncea-semena-120-ks.html"><span style="color: #7cd320;">Wasabina</span></a>. <span style="color: #4a4a4a;">V nabídce ale máme třeba</span> <a href="https://www.zesemen.cz/horcice/339-horcice-cerna-osiva-50-ks-brassica-nigra.html"><span style="color: #7cd320;">hořčici černou</span></a></span>, která se využívá k léčbě revma, ale v kuchyni se také neztratí.</p>
  • Mangold

    Mangold

    <p><strong>Mangold</strong> vám rozzáří talíř. Tento příbuzný řepy a špenátu existuje v mnoha barevných variantách. V našich končinách se nepěstuje tak často, ale stojí za vyzkoušení. </p> <p>Využití najde jak v teplé, tak ve studené kuchyni, jeho listy je možné sklízet po více sezon.</p>
  • Čekanka

    Čekanka

    <p>Listy <strong>čekanky</strong> jsou křupavé a obsahují velké množství vitamínů. V kuchyni ji využijete nejen do salátů, ale je možné ji zapékat, podusit nebo orestovat.</p>
  • Artyčok

    Artyčok

    <p><strong>Artyčok</strong> je příbuzný bodláku, jeho plody se však zpracovávají stejně nebo podobně jako zelenina. Z artičoku se konzumuje jen velmi malá část, dodá vám spoustu vitamínů a minerálů a ozvláštní nejeden pokrm.</p>
  • Ostatní

    Ostatní

    <p><strong>Listové zeleniny</strong> je opravdu nepřeberné množství. Používá se hlavně do salátů nebo různých exotických jídel. Možná už jste se někdy setkali třeba s <span style="color: #7cd320;"><a href="https://www.zesemen.cz/perila/953-perila-cervena-asijska-zelenina-semena-perilly-perilla-frutescendens-var-crispa-400-ks.html"><span style="color: #7cd320;">Perilou</span></a></span>, která se hojně využívá v asijských pokrmech. V této kategorii najdete velké množství semen netradiční listové zeleniny.</p>
Zobrazení 1-20 z 128 položek

Nastavení

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se