×
Co vás zajímá?

Je tu období padání listí

V listopadové zahradě se stávají skutečnou ozdobou a naplno vyzní zajímavé tvary a struktury jehličnanů a po opadu listů vyniknou i barevné pruty dobře zvolených keřů.

Výrazné karmínové pruty zdobí např. svídy, svěže zelené hladké výhony má např. zákula (Kerria japonica), která na konci jara rozkvete zlatožlutými střapatými květy, ozdobou budou kmenybříz, nebo třeba jasmín nahokvětý, který kvete i v chladných měsících roku.

Při zahradnickém úklidu zahrady si všímejte míst, která potřebují drobné opravy, a ty se pokuste opravit hned. Někdy stačí jen pár minut času a dva tři hřebíky. Na větší opravy se pečlivě připravte, sepište si materiál, který obstaráte při nejbližší příležitosti a využijte příznivé počasí k opravě. Na jaře vás pak nic nezaskočí. Pokud jste nezaháleli ani v létě, vyseté dvouletky by teď měly být silné a dostatečně zakořeněné. Lehce je okopejte a přihrňte k nim trochu půdy, aby je zbytečně nepoškodil mráz. Krytem z chvojí nebo ostříhaných větví, také nic nezkazíte, vytvoří rostlinám přiměřeně chráněný prostor s dobrým mikroklimatem.

Nezapomeňte jak na sazenice na záhonu, tak ani na ty, které máte připravené v nádobách např. společně s jarními cibulovinami. Je-li podzim suchý, občas je zalijte. Trochu péče věnujte i pokojovým rostlinám. Po přenesení z „letního venkovního bytu“ domů, je čeká období zimního klidu. Omezte zálivku, nehnojte, nepřesazujte, neřízkujte. V této době se však některé chystají i ke květu, např. azalky, bramboříky a vánoční kaktusy. Ty tedy přeneste na světlo, pravidelně zalévejte menšími dávkami odstáté vody, občas roste, a jakmile poupata ukážou barvu, přihnojte je. Pokojová teplota by neměla přesáhnout 20 °C, všechny jsou spíše chladnomilné. Řemenatkám (Clivie) na podzim omezte zálivku na minimum, aby nasadily na květ, a zalévat je začněte až v prosinci, kvetou obvykle od února.

Je-li příznivé počasí, přeházejte kompost. Pokud je již vyzrálý, část ho rozvezte k ovocným stromkům, část zakryjte a schovejte na jaro. Ukliďte skleník, omyjte skla slabou dezinfekcí, opravte vypadaný kyt a uložte příslušenství ke kapkové závlaze. Ještě před příchodem zimy se postarejte o opravu nářadí a posezonní údržbu techniky (pokud to nezvládnete sami, odvezte ji do servisu). Jestliže nestačíte zasadit prostokořenné stromky, které jste zakoupili, založte je do pařeniště nebo záhonu. Naposledy posečte trávník, pokud se vám stébla zdají přerostlá a trávou namulčujte prostor pod živým plotem. Myslete na to, že před zimou by měl zůstat delší, než při sekání v letních měsících.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se