×
Co vás zajímá?

Neunáhlete se se sklizní zeleniny

Zdroj čerstvých vitaminů v zimě? Představíme vám několik druhů zeleniny, kterou můžete mít na záhonu celou zimu, bez potíží odolá mrazům a můžete ji sklízet, kdykoli se vám zachce. Některé rostliny to mají přímo v názvu – i v období mrazů se sklízí například zimní kapusta, zimní cibule, zimní salát, špenát, petržel, černý kořen, pastinák nebo polníček, ale nejoblíbenější a nejpěstovanější je kadeřávek, pór a růžičková kapusta.

Zimní cibule (Allium fistulosum) – lze ji rychlit i v květináči na okně, nebo ji pěstovat v truhlíku na balkoně. Jedná se o vytrvalou zeleninu, kterou můžete sklízet v průběhu celého roku, a to i v zimě. Jinak se také nazývá sečka, sibiřská cibule nebo ošlejch. Pěstuje se hlavně pro zelenou nať, která se odebírá průběžně. Blízce příbuzná je s naší dobře známou kuchyňskou cibulí, je ale zimovzdorná na rozdíl od ní, snese mrazy až do -20 °C. Nať je považována za vítané zpestření sortimentu cibulových zelenin v zimě. U nás lze zakoupit odrůdu ´Bajkal´, určenou pro sklizeň natě i pro svazkování. Vysévá se od jara do poloviny července.

Velmi dobře přezimuje odrůda ´Augusta´. Má krátkou vegetační dobu a je vhodná zejména k rané sklizni natě i rané sklizně čerstvé cibule. Pro nať se pěstuje odrůdu ´Gerda´. Velkou kulovitou cibuli se středně silným krčkem má odrůda Hiberna. Semeny se množí odrůda ´Ambition´. Pěstební nároky má podobné jako cibule kuchyňská. Nať se za sezónu sklízí cca třikrát, před příchodem zimy je však nutné ponechat cibule řádně vyzrát. Poslední listy proto odeberte nejpozději do poloviny září. Na úkor bohatých listů tak vytváří zimní cibule pouze menší cibulky. Některé druhy mají listy vysoké kolem 40 cm, jiné tuto délku přesahují i dvojnásobně. Stonky s květy se objevují od druhého roku, jejich duté stonky se ale ke sklizni nehodí, a proto je odstraňujte. Má jemnější chuť než cibule kuchyňská a je velmi šťavnatá.

Kadeřávek (Brassica oleracea convar) díky svým mechovitě zkadeřeným listům je velice dekorativní a nemusí být jen v barvě zelené, vyšlechtěny jsou i modročervené, červenohnědé a pestrolisté odrůdy. Je blízkým příbuzným kapusty a pěstuje se již od starověku. Ve staročeštině se nazývá jarmuz. Vysévá se na jaře a na půdu není vůbec náročný. Je mrazuvzdorný až do -15 °C a pokud ho dříve nezkonzumujete, často vydrží na záhonech až do jara. Listy odtrhávejte odspodu rostliny a využijte je, i když jsou namrzlé. Vhodná pro zimní přezimování je např. odrůda ΄Winterbor F1΄, z dalších odrůd to jsou např. ´Kadet´, ´Kapral´, ´Red Russian´, ´Husar´, ´Scarlet´ nebo ´Lerchenzungen´.

Využití kadeřávku v kuchyni je mnohostranné, připravují se z něj polévky, přílohy, plněné listy a karbanátky, upravuje se i jako dušený a zahuštěný strouhaným bramborem, zapékaný či smažený. Má čtyřikrát více karotenů než například brokolice. Z vitaminů obsahuje A, B, C, E, biotin, z minerálních látek draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor. Odstraňuje zácpu, zbavuje střeva jedovatých látek, chrání buňky před volnými radikály, snižuje cholesterol, posiluje sliznice v těle, snižuje stres a pomáhá při osteoporóze, zpomaluje proces stárnutí, podporuje stavbu kostí a chrání před rakovinou.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se