×
Co vás zajímá?

Zvonky a zvonečky

Dvouletky, ale i půvabné trvalky rozmanitých druhů a kultivarů zvonků s květy modrými, purpurovými, růžovými i bílými ozdobí každou zahradu. Do rodu Campanula (zvonek) patří kolem 300 druhů, které pocházejí z mírného pásma severní polokoule – z luk, skal i okrajů lesů. Typický zvonkovitý květ je tvořen pěticípou srostlou korunou, může ale být někdy i nálevkovitý, hvězdicovitý nebo téměř plochý.

Čím více se přiblížíte podmínkám přírodních stanovišť zvonků, tím lépe se jim bude dařit na zahradě. Všeobecně lze říci, že zvonky nejlépe rostou ve vlhké, ale dobře propustné půdě. Vhodnější jsou pro ně chladnější polohy, snesou však i záhřevné lokality, když je vysadíte do mírného polostínu.

Nejčastěji pěstované zvonky

Zvonek karpatský (Campanula carpatica)

Středně vysoká trvalka dorůstající 20–30 cm. Na bezlistých stvolech nad růžicí srdčitých listů tvoří množství velkých modrých nebo bílých květů. Tento kultivar lze pěstovat i v nádobách. Dobře poroste na slunném stanovišti v kvalitní, lehčí zahradní půdě s dostatkem vápníku.

Zvonek klubkatý (Campanula glomerata)

Hojně roste i na našich podhorských lukách a je rozšířený v celé Evropě a Asii. Tmavě modré květy jsou nahloučené ve strboulech na vrcholu 20–30 cm vysokých stonků. Menší soukvětí se tvoří i v paždí vrchních listů. Má rád mírně vlhké půdy a osluněná stanoviště, snese i občasné proschnutí.

Zvonek prostřední (Campanula medium)

Dvouletka, která vytvoří prvním rokem přízemní růžici listů a po přezimování na záhonu v následujícím létě bohatě pokvete. Z jarních výsevů lze tuto rostlinu pěstovat i jako letničku. Drobná semena se vysévají v červnu nebo červenci (pro jarní výsev v únoru až březnu) na povrch substrátu, zatlačí se, ale nezasypávají. Substrát udržujte po celou dobu mírně vlhký. Sazeničky vysaďte na záhon koncem léta. Přes zimu je chráňte chvojím.

Zvonek broskvolistý (Campanula persicifolia)

Tvoří přízemní růžici listů, z níž vyrůstají štíhlé, nevětvené a chudě olistěné lodyhy 30–60 cm vysoké. Na jejich vrcholu vykvétají velké, kalichovité, široce otevřené květy. Květy jsou modré nebo bílé barvy.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se