×
Co vás zajímá?

Cesmína se pyšní tmavozelenými lesklými listy, na jejichž pozadí vynikají jasně červené plody

Cesmíny jsou keře, které zdobí zahradu po celý rok. Můžou mít i ozdobně vykrajované nebo dokonce světle panašované listy. Červené plody září na větvičkách jako malé korálky s setrvávají na keřích od podzimu až do jara. Cesmíny tedy přímo vybízejí k výsadbě do půvabné okrasné zahrady, uplatní se jako atraktivní dřevina, a to jak ve skupinovém, tak v solitérním využití. Keře dobře snášejí řez a lze je dobře tvarovat do živých stěn a plotů.

Cesmín je vyšlechtěno cca 400 druhů, z nichž některé tvoří keře, jiné mohou dorůstat i do velikosti stromů.

Druh, který je známý z vánočních pohlednic, se nazývá cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium). Jedná se o poměrně otužilý a houževnatý keř. První cesmína ostrolistá byla v Čechách vysazena kolem roku 1880 v zámeckém parku na Sychrově. Je typická tuhými, na okraji zoubkovanými listy, které jsou zelené i v zimě. Byly vyšlechtěny i kultivary s listy panašovanými, tj. že okraj listů má žlutou až stříbrnou barvu.

Cesmíny rostou poměrně pomalu, ale dožívají se vysokého stáří, dokonce až 300 let. Rostlina vyžaduje teplé stanoviště, chráněné především proti zimnímu slunci, nejlépe v polostínu. Půdu při výsadbě obohatíme rašelinou a měla by být dobře propustná. V zimě je lepší keř překrýt chvojím nebo listím, protože v mrazivých zimách může namrznout. Před nástupem mrazů a zamrznutím půdy cesmínu důkladně zalijeme. Důkladná zálivka má příznivý vliv na přezimování rostlin. Zejména v zimě cesmíně škodí vysušující větry, avšak nevadí jí znečistěné ovzduší. Snáší poměrně dobře řez, u pestrolistých kultivarů pravidelně odstraňujeme výhony s úplně zelenými listy. Kvůli násadě plodů musíme vysadit společně samčí a samičí rostliny, většina druhů není samosprašná. Ale i tady se najdou výjimky. Samosprašným typem, který vytváří plody i po zasazení jedné rostliny, je kříženec výše jmenovaného druhu, cesmína altaklerenská (Ilex x altaclerensis).

Zajímavým druhem je také cesmína přeslenitá (Ilex verticillata), její plody dozrávají dříve než u předchozího druhu, a to už v říjnu nebo počátkem listopadu. Listy opadají, ale na keři zůstávají plody dále, někdy až do Vánoc i déle. V tomto období je můžeme využít i jako řezanou dekoraci do interiérů, s oblibou si na nich pochutnají i některé druhy ptáků. Pro sběratele je zajímavým druhem cesmína vroubkovaná (Ilex x Renata), která pochází z Japonska. Je velmi hustě větvená a pozvolna roste. Listy jsou malé, hustě vroubkované a plody jsou černé barvy.

Doporučujeme zakoupit raději rostliny menší, větší rostliny se totiž po výsadbě hůře ujímají. Vysazujeme je s kořenovým balem, nejlépe na jaře, aby do zimy dostatečně zakořenily.

Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se