×
Co vás zajímá?

Únor

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje vám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďte se s námi podívat na měsíc únor.

V únoru je čas začít s přípravami na blížící se jaro. Na pořadu dne jsou práce jako příprava půdy, výsadba prvních sazenic a semen, stejně jako péče o ovocné stromy, které jsou základem pro jejich zdravý růst a bohatou úrodu.

Pokud jste ještě nezkontrolovali stav vašeho zahradního nářadí, neodkládejte to a věnujte se tomu hned teď. Práce s ostrými a dobře udržovanými nástroji je mnohem efektivnější a šetrnější k vašim rostlinám.

Zimní období je také ideální dobu pro zlepšení kvality půdy, její pročištění od plevele a případné kypření, které zlepší její strukturu a propustnost. Obohacením půdy kompostem nebo organickými hnojivy ji navíc zásobíte potřebnými živinami, jež podpoří růst vašich rostlin.

Ovocné stromy je v únoru třeba ošetřovat a připravit na jaro. Prořezávejte je, aby byly zdravé a aby se do nich dostatečně dostávalo světlo a vzduch. Vhodně použitá ochrana proti škůdcům a chorobám také pomůže zajistit, že stromy budou v průběhu roku silné a odolné.

V únoru je třeba věnovat zvýšenou péči pokojovým rostlinám. Snižujte zálivku a kontrolujte, zda nejsou rostliny napadeny škůdci.

Mezi prvními rostlinami vhodnými k výsevu v únoru najdeme salát, zelí, patizon, kedluben, cibule, ředkvička, mrkev, mochyně, bob či celer. Z bylinek si můžete vysít bazalku, šalvěj, pelyněk, stévii, třezalku, levanduli, rozmarýn, řimbabu, smil, kopřivu či citronovou trávu. A nezapomeňte ani na okrasné rostliny, jako jsou astry, vilec, všelichy, ibišek, eukalyptus, laskavec, mák, hledík, lobelka, netýkavka, kejklířka či paprskovka, a vhodné k výsadbě jsou čemeřice, dosny, konvalinky, pivoňky, jiřiny a hvězdníky.

V únoru se také začíná s předpěstováváním některých rostlin doma. Pokud jste nezačali v lednu s předpěstováním rajčat, paprik, lilku či jahod, ještě stále můžete začít v únoru. Čím dříve, tím lépe, jelikož potřebují dostatek času k vývoji před výsadbou. Dále si můžete předpěstovat celer, meloun, brokolici a květák. Z okrasných rostlin se můžete předpěstovat petúnii, muškát, barvínek či begónii.

Při předpěstování je klíčové zajistit rostlinám dostatek světla, tepla a vlhkosti. Využijte kvalitní výsevní substrát a udržujte optimální teplotu pro každou rostlinu. Někdy může být třeba i dalšího vybavení, jako jsou výsevní podnosy, mini skleníky nebo speciální osvětlení, aby rostliny dostaly vše potřebné k růstu.

Z pozdních výsevů můžete sklízet kadeřávek, polníček, pór, kapustu, topinambur, lebedu nebo mangold.

I když únorová zálivka není tak náročná, některé rostliny mohou potřebovat extra vláhu, zvláště pokud panuje suchá zima. A nezapomínejte pravidelně kontrolovat přítomnost škůdců, kteří mohou ohrozit vaše rostliny i v chladnějších měsících.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se