×
Co vás zajímá?

I na malých zahrádkách a balkónech lze pěstovat ovocné stromy

Existuje mnoho druhů a poddruhů ovocných dřevin, každá s většími či menšími nároky na slunce, teplotu, zálivku a živiny. Vysokokmeny běžně dorůstají poměrně velkých rozměrů, ale najdou se i dřeviny vhodné pro malé zahrádky, dokonce i pro terasy a balkóny. Podle čeho vybírat?

Dřeviny vybírejte tak, aby plodily co možná nejdelší období v roce. Lze zasadit např. různé ovocné stromy či keře tak, aby každý plodil v jinou dobu a měli jste stálý přísun chutných plodů nebo třeba několik typů jabloní. Navíc ovocné dřeviny budou zdobit vaši zahradu od jara, kdy budou zdobit voňavými květy něžných barev, přes léto, kdy budou obaleny pestrými plody, až po podzim, který zbarví listy stromů do ohnivých odstínů.

Máte-li v zahradě dostatek prostoru, můžete si dovolit v zahradě alespoň jeden velký strom. Bude tak dominantu celého pozemku a vytvoří příjemný stín, má však spíše dekorativní charakter. Často je totiž nemožné ho dokonale sklízet, protože je obtížné dosáhnout až do koruny stromu. Máte-li malou zahrádku, volte spíše zakrslé stromy. Kmen může být vysoký i jen půl metru, dále existují čtvrtkmeny nebo polokmeny s kmenem do výšky max. 1,5 metru.

U vybraných sazenic zjistěte také, jaký budou mít výsledný průměr koruny, a podle toho je sázejte ve vhodné vzdálenosti od sebe. Díky své výšce se zákrsky velmi dobře sklízí. Vytvořit z nich můžete i jakýsi živý plot, který může oddělovat funkční části zahrady.

Ideálními dřevinami do našich zahrad jsou dřeviny domácí – jsou přizpůsobené našemu klimatu a dosahují vysokých výnosů. Ve vyšších nadmořských oblastech teplomilné rostliny neporostou. Zakoupená odrůda by měla být odolnější vůči škůdcům,nemocem a samozřejmě klimatu. Přednost při nákupu dejte dřevinám ze školek, než těm z hypermarketů. V dobrém zahradnictví vám poradí, jaká odrůda a podnož je vhodná přesně pro vaši zahradu, ať se to týká velikosti dřeviny nebo požadavků na slunce a nadmořskou výšku. Zakoupit lze stromky prostokořenné nebo v kontejneru, což je pohodlnější varianta – kontejner stačí odstranit a vložit stromek s kořenovým balem a hlínou do jámy. Kontejnerové rostliny je možné zasazovat v průběhu celého roku, když není půda zamrzlá. Prostrokořenné sazenice sázejte na jaře nebo na podzim.

Strom sázejte minimálně pět metrů od hranice pozemku. Bývají totiž častým předmětem sousedských sporů.

Pokud vlastníte pouze terasu nebo balkon, nemusíte být o chutné letní ovoce ochuzeni ani vy. Na trhu jsou ministromky a keře, které rostou i v květináči. Počtem plodů se zahradním stromkům nevyrovnají, ale doma vypěstované ovoce jistě potěší. Stromky musí být buď samosprašné nebo mít do páru opylovače, aby plodily.

Na jaře vysazujte bobuloviny – keře jako je maliník, ostružník, borůvka, rybíz nebo angrešt. Později na jaře pak stromy jako jsou hrušně, slívy, švestky a jim podobné druhy, jabloně, třešně, lísky a ořešáky. Na jaře stromy a keře vysazujte zejména tam, kde jsou horší klimatické podmínky nebo těžké, mokré a nepropustné půdy. Lepší variantou však je sázení na podzim – není pak nutné provádět tak hluboký řez, jako na jaře, rostlina se lépe uchytí a je schopna přijímat zimní vlhkost i v podobě sněhu.

Tag: Zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se