×
Co vás zajímá?

Červenec

Zahradnický kalendář je pro každého zahradníka nepostradatelným průvodcem. Umožňuje nám pochopit, jaké práce je třeba v daném měsíci provést, aby zahrada prosperovala a byla připravena na další období. Pojďme se podívat na měsíc červenec.

V červenci je na zahradě hodně co dělat. Ořezávání a prořezávání, zavlažování, hnojení a prevence škůdců a nemocí jsou jen některé z úkolů, které zahradníka čekají. Každý z těchto úkolů je důležitý pro zdraví a krásu zahrady.

Prvním krokem je ořezávání a prořezávání rostlin, které zajistí jejich zdraví růst. Rostliny jako růže, ovocné stromy nebo keře potřebují pravidelné ořezávání. Důležité je ořezávat správně a včas, abyste nenarušili růst rostlin. Prořežte výhonky, které kvetly, na dvě třetiny jejich délky. Tím podpoříte růst nových výhonků a další kvetení.

Zavlažování je základní a nezbytnou součástí péče o zahradu v létě. Rostliny potřebují dostatek vody, aby přežily horké letní dny. Optimální doba zavlažování je buď ráno nebo večer, kdy slunce není tak intenzivní a voda se lépe vstřebá. Navíc tím zamezíte spálení rostlin. Zavlažovat byste měli 2–3krát týdně, v závislosti na počasí.

Hnojení je dalším důležitým úkolem. Mnoho rostlin potřebuje v tomto období dodatečné živiny, abyste podpořili jejich růst a kvetení. Patří sem třeba pelargónie, petúnie a další letničky. Ty bude potřeba hnojit každý týden. Nejlepší je použít hnojivo s vysokým obsahem draslíku, které podpoří kvetení a zdraví rostlin.

Škůdci a nemoci mohou být v létě velkým problémem. Nejčastěji se mohou objevit mšice nebo slimáci. Rostliny mohou být také postiženy nemocemi jako je padlí nebo plíseň. Prevence je nejlepší lék. Pravidelně kontrolujte své rostliny a v případě výskytu škůdců či nemocí je ošetřete přípravky určenými k tomuto účelu.

Přesazovat můžete různé druhy rostlin, včetně pokojových rostlin, trvalek, letniček a určitých druhů zeleniny a bylinek, které jsou již dostatečně zakořeněné a připravené na přesazení do větších nádob nebo přímo do zahrady. Jedná se o fíkusy, palmy, monstery, petúnie, lobelky, aksamitníky, hosty, šalvěj, tymián, levandule nebo rozmarýn. Pokud jste stále nevysadili sazenice rajčat, paprik a lilků, je nejvyšší čas.

Nezapomínejte také sklízet některé odrůdy červené řepy, kedlubny, vodnice, brokolice, čekanky, ačokči, celeru, cukety, fazole, hrachu, kapusty, lilku, mrkve, okurky, rajčat, ředkvičky, salátu, paprik a zelí. Ovoce vhodné ke sklizni je angrešt, borůvky, jablka, jahody, maliny, meruňky a rybíz.

Sázejte zelí, saláty, řepu, mrkev, ředkvičky, ředkev, brokolici, cibuli, hrách a fazoli, nebo třeba lebedu. Z bylinek si v tomto měsíci můžete vysít bazalku, bedrník, jetel, kerblík, kopr, mochnu, rdesno, spořýš, stévii, šťovík, vavřín nebo zeměžluč.

Stále si můžete vypěstovat některé druhy okrasných rostlin. Jedná se například o diviznu, chejr, hrachor, jetel, kapucínku, macešku, pomněnku, pryšec, pupalku, sedmikrásku, šruchu a violku.

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se