×
Co vás zajímá?

Pěstování cibule ze semen

Sklizně se sice dočkáte za delší čas, ale výsledky za to stojí, ze semen můžete pěstovat kvalitnější a trvanlivější odrůdy cibule, nežli ze sazečky. Dříve se cibule pěstovala výhradně výsevem, způsob výsadby ze sazečky je výsadou posledních desetiletí.

Semena cibule se vysévají v první polovině března do řádků od sebe vzdálených 25–30 cm. Vzešlé rostliny vyjednoťte na 8–10 cm, aby si vzájemně nekonkurovaly a měly dostatek prostoru. Cibule vyžaduje především slunnou polohu a záhřevné půdy, pak mívá jemnou a nasládlou chuť. Hůře vyzrává v těžkých, jílovitých, kyselých a studených půdách, kde i častěji podléhá chorobám. Také se jí příliš nedaří ani ve vyšších polohách s vlhčím klimatem, kde také špatně a pomaleji vyzrává. Ze živin je pro cibuli důležitý především fosfor a draslík. Dusíkatá hnojiva používejte opatrně, nadbytek dusíku v půdě zpomaluje zrání a uskladněná cibule dlouho nevydrží.

Nejčastěji pěstované odrůdy ze sazečky

Všetana je osvědčená poloraná odrůda, velmi dobře skladovatelná. Vegetační doba od výsevu je 130 dní, při výsadbě 90–110 dní. Cibule je oválného tvaru s tenkým dobře zatahujícím krčkem. Dužnina je bílá až nažloutlá a má jemně nasládlou chut.

Štutgartskáje osvědčená odrůda s dobrými konzumními hodnotami a výbornou skladovatelností. Cibule je ploše kulovitá se zlatožlutými až nahnědlými suknicemi. Dužnina je bílá, pevná a má ostřejší chuť.

Karmen je poloraná odrůda červené cibule. Dužnina je jemná, bílá, pevná, s karmínově červeným probarvením mezi suknicemi. Tato odrůda má pikantní chuť. Jedná se o velmi dobře skladovatelnou odrůdu.

Některé odrůdy cibule pro výsev ze semen

Globo je pozdní odrůda salátové cibule s vynikajícími chuťovými vlastnostmi. Cibule je velká, široce elipsovitého tvaru a slámově žluté barvy. Má dlouhou dobu vegetace. Pro dosažení rekordní hmotnosti sadbu raději předpěstujte – semena vysévejte v únoru. Při sklizni pak cibule váží až 1 kg. Z přímého výsevu v březnu až začátkem dubna, narostou cibule o nižší váze. Není vhodná pro dlouhodobé skladování.

Červená odrůda Braunschweiger je charakteristická svými zploštělými cibulemi. Má hutnou dužinu, která skvěle doplní saláty, masné pokrmy a ryby. Tato odrůda je velmi oblíbená pro svou dobrou skladovatelnost. Při správných podmínkách mohou cibule vydržet až do února.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se